Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu kan vi gå totalt Cyrén

/

Är denna Gävlekändis alltför anonym? Nu har Nobelservisens skapare Gunnar Cyrén digitaliserats i ett komplett arkiv på nätet.Här hittar man total cyréniana – från popglas till dagböcker och jazzmusik.

Annons

Spelning i Sundsvall, en rökig jazzklubb på 1950-talet. Det är också Gunnar Cyrén. En del av hans liv och hans konstnärskap som nu får en unik hemsida på nätet.

Formgivaren, glaskonstnären, silversmeden och musikern Gunnar Cyrén är en av Gävles stora berömdheter – men samtidigt en doldis.

Kanske därför att han var så lågmäld själv, tror Länsmuseets Kristina Lindkvist.

– Han är inte så känd som vi skulle önska!

Länsmuseet har en permanent Gunnar Cyrén-utställning i sin Cyrénsal. Men lyckligtvis, precis när Länsmuseet stänger igen för renovering öppnar istället gunnarcyren.se.

Det är barnen Cyrén som ligger bakom. Syskonen Mårten, Henrik och Gustav Cyrén tillsammans med barnbarnet Karin har gjort jobbet. Det är också en helt och hållet ideell satsning.

Den nya hemsidan ger en näst intill komplett bild av Gunnar Cyréns skapande. Han avled i Gävle 2013. Så sent som året innan hade han formgett ett praktfullt kyrksilver till Sandvikens kyrka.

Men allt han gjorde, från 1950-talet och framåt, finns med i dokumentationen. Bilder på Nobelservisen, graalvaserna, popglasen, friidrottsmedaljer, en kristallkrona för Astra, en hovmästarstav till Gripsholms slott, julgransprydnader i plåt för den amerikanska marknaden, tesil i silver med trähandtag.

Detta är samlad information in i minsta detalj. Här finns också Cyréns egna skisser, anteckningar och brev. Nej, inte det privata, men det personliga, som sonen Mårten Cyrén säger.

Dagböckerna är dagböcker från glashyttan där Gunnar Cyréns snabba handstil noterar arbetets gång. Här för ett cigarrskrin: ” 1:a prov gjordes. Offererades till G.Motors, USA.”. Eller arbetsnoteringar från silversmedjan: ”brättet filat och klart”, ”skava bort tenn (olycka)”.

Vi kan läsa att en beställd glaskub med innefattad älg, i 60 exemplar returnerades – Svenska Jägarförbundet var tydligen missnöjda.

Det är ofattbart mycket material som sammanställts. Hur många bilder? Mer än hundratals, säkert tusen.

Hemsidans biografiska uppgifter utgår från Lennart Rudströms bok ”Gunnar Cyrén: Glaskonstnär, Silversmed och Musikant” som kom ut 1998. I texterna är det Gunnar Cyréns egen röst som hörs när han berättar om hur han träffar sin Birgitta en svettig danskväll i Furuviksparken 1955, eller om att känna sig bortkommen bland eleverna på Konstfack.

Gunnar Cyréns karriär var lång men kanske mest utmärkande är hur varierad. Han var guldsmeden som bytte till glasbruk och först knappt vågade sig ner i Orrefors hytta. Och så var han ju saxofonisten. Det var inget vanligt fritidsintresse utan ett aktivt orkesterliv även om han kallade sig amatör.

Gunnar Cyrén var förresten en gång Brynäsjunior i hockey också. Allt kan man få veta här. Höra honom spela. Se honom på film. Se bilder från paret Cyréns bröllopsresa på vespa 1957, bara en sån sak.

Det hela startade som en spontan idé, förklarar barnen Cyrén. När de googlade sin pappas namn kom foton på produkter utan sammanhang.

– Så vi tänkte, vore det inte roligt att visa Gunnars jazzkompisar vad Gunnar gjorde i glasindustrin och vice versa. Samma sak med vännerna inom silversmidet. Vi såg en uppgift för oss: att samla in och sammanställa.

För forskare, för konstnärer, för nyfikna, för Cyrénfrälsa och Cyrénnoviser, är den nya hemsidan en guldgruva. Finns det samlat arkivmaterial av motsvarande kvalité kring någon annan konstnär? Jag tvivlar.

Gunnarcyren.se har inga blinkande annonser eller banners. Den är rent designad, som sig naturligtvis bör.

*

LÄS MER: Cyrén. Precis.

En strålande skapare.

Mer läsning

Annons