Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny barnscen på Kungliga Operan

/
  • Skiss på den planerade tillbyggnaden på Kungliga Operan. Enligt förslaget ska Operakällaren finnas kvar.   Illustration: Statens fastighetsverk
  • Operans kulturhistoriska miljö kommer att bevaras i renoveringen.    Foto: Anders Wiklund/TT
  • Operan är uppbyggd i block, ofta kallade cigarrlådor, vilket gör det relativt enkelt att lägga till nya delar, som man planerar att göra på den delen som vetter mot Kungsträdgården.   Foto: Anders Wiklund/TT

Ett stort kliv mot en om- och tillbyggnad av Kungliga Operan är taget. Enligt förstudien som nu är klar får Kungsträdgården en ny siluett och Operan en ny scen för barn och unga.

Annons

Om fem år är det dags. Då drar ett av landets mest komplicerade renoverings- och ombyggnadsprojekt i gång på allvar och Operan får hitta en annan spelplats i 3,5 år.

– När jag tillträdde 2010 sade jag att visst ska vi ha ett nytt operahus. Men sedan har jag sett hur det har gått i Köpenhamn där det nya operahuset inneburit ekonomiska problem, och nu vill jag hellre lägga pengarna på att göra konst, inte på att bygga ett nytt hus, säger Birgitta Svendén, vd och konstnärlig ledare på Kungliga Operan.

För Operan har de viktigaste punkterna handlat om en ny scen för barn och unga, bättre akustik, fler repetitionssalar och förbättrade publika områden. Enligt den förstudie som nu har presenterats för regeringen uppfylls dessa krav. Såväl en ny scen som replokaler väljer man att lägga i en helt ny tillbyggnad över den terrass som vetter mot Kungsträdgården.

Hur den kommer att se ut i detalj återstår att se, från Statens fastighetsverks sida tror man att det inte kommer att utlysas någon arkitekttävling, en ofta långdragen process. Däremot är förslaget som nu tagits fram väl förankrat hos regeringen och Statens fastighetsverks projektledare Vanja Knocke hoppas att ett godkännande ska komma snabbt.

På frågan om Operan kommer att behålla sin forna glans – guld och röd sammet – svarar Birgitta Svendén att just sammeten tål att diskuteras. Sammet är absorberande och diskussionerna pågår fortfarande om hur man uppnår så bra akustik som möjligt. En variant är att ha ett lyftbart tak och på så sätt skapa större rymd. Möjligheterna är många, men alla förändringar måste vara godkända sett till byggnadens kulturhistoriska värde.

– Målet är att bevara karaktären, salongens känsla har högsta kulturhistoriska klass. Guldet blir absolut kvar, säger Vanja Knocke.

De ekonomiska ramarna för projektet sattes redan av den förra regeringen till 2 miljarder kronor i 2013 års penningvärde.

– Vi är relativt säkra på att vi kan hålla oss till det. Vi har haft två kalkylgrupper, en intern och en extern, och båda har kommit fram till att det här är realistiskt, säger Vanja Knocke.

Mer läsning

Annons