Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny biograf öppnar i Gävle

/
  • Bio 7:an i Filmstaden försvinner. Men återuppstår som namnet på en helt ny Gävlebiograf i gasklockeområdet. Den gamla neonskylten från 7:ans tidiga dagar kan förhoppningsvis flytta med.
  • På en äldre bild från gasklockeområdet syns den röda träbyggnad som ska bli platsen för Gävles nya biograf.

Bio 7:an i Filmstaden läggs ned. Efter över 20 år.
Men istället ska en helt ny, kommunal, biograf födas i Gävle. Också den med namnet Bio 7:an.

Annons

Den nya biografen kommer att öppna i Gasklockorna. Under senhösten, i oktober om allt går enligt planerna. Något datum är ännu inte bestämt.

Bio 7:an har varit beteckningen på ett samarbete mellan SF och Gävle kommun. I den minsta salongen i SF-ägda Filmstaden har icke-kommersiell ”kvalitetsfilm” visats genom att kulturförvaltningen haft inflytande över repertoaren.

Men det långa samarbetet upphör nu.

Istället startar Gävle kommun en helt egen bio. Dit namnet Bio 7:an och inriktningen på smal film flyttar med. Lokalen är den röda träbyggnaden inklämd mellan huset som kallas Retorten och restaurangen på gasklockeområdet.

Tanken att bli en mötesplats för Gävles filmintresserade. Att inte enbart visa filmer utan kunna hålla kringarrangemang som filmsamtal och regissörsbesök. Avsikten är också att kunna satsa mer på barnfilm och köra matinéer.

Det handlar enligt uppgift inte om någon stor investering eftersom både projektor finns och personal i Gasklockorna.

För Gävle kommun kan den nya formen i förlängningen bli billigare, bland annat eftersom kostnaderna för avtalet med SF/Filmstaden höjts.

Göran Stenfelt, biografchef för Filmstaden i Gävle, hade hoppats på en fortsättning. Det finns en risk för att salong sju i fortsättningen blir en avstjälpningsplats för blockbusters som flyttas ner från de stora salongerna när de gått några veckor, befarar han.

Stenfelt vill gärna se att Filmstadens minsta salong kan bli kvar som ett ställe att visa lite smalare filmer, till exempel de som SF lanserar under beteckningen ”Smultronstället”. ”Det får inte vara mainstream alltihop”, säger han.

Samarbetsprojektet Bio 7:an firade 20-årsjubileum förra året.

Redan nu är klart att den omtalade, nyrestaurerade kopian av Bo Widerbergs film om arbetarhjälten Joe Hill ska visas i Gävle i höst. Av allt att döma på nystartade, kommunala, biografen Bio 7:an.

Mer läsning

Annons