Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NY BOK: Amerikansk skugga över Island

/
  • Arnaldur Indridason är Islands mest kända kriminalförfattare med tolv romaner utgivna på svenska.

Annons

Åtråvärda varor som jeans, popskivor, öl och knark letade sig ut från den amerikanska militärbasen. Ett annat och rikare land fanns innanför stängslen. Hur påverkades det omgivande samhället? Ökade brottsligheten?

USA:s närvaro på Island skildras i Arnaldur Indridason senaste kriminalroman. Namnet Keflavik nämns inte men detta amerikanskbyggda flygfält med Nato-bas var en realitet från 1950-talet och ända fram till 2006.

Bokens händelser utspelar sig 1979. En okänd man hittas död på ett lavafält nära en militärbas. Mycket tyder på att mannen mördats på amerikanskt territorium. Men polisiärt samarbete mellan ländernas myndigheter är inte att tänka på. En kalla kriget-stämning vilar över utredningen.

”Den som glömmer” är ytterligare en roman i Indridasons serie om kriminalpolisen Erlendur, som också ger inblickar i Islands moderna historia. Författaren gör nedslag i olika tidsperioder vilket betyder att Erlendur denna gång uppträder i ungdomlig version. Han är relativt ny på jobbet, dock redan en mycket allvarsam man.

Trogna läsare av deckarserien vet att Erlendur präglats som person av en händelse i barndomen. Hans bror försvann på fjället under en snöstorm. Sedan dess ger Erlendur aldrig upp om ett försvinnande. Han börjar gräva i ett 25 år gammalt fall. Det visar sig hänga ihop med det nya lavafältsmordet. Båda har anknytning till de amerikanska soldaternas närvaro.

Det var i samma område som 18-åriga Dagbjört försvann 1953. Den envisa Erlendur följer ett totalt iskallt spår, iskallt som det isländska väderklimatet, arbetsklimatet och samhällsklimatet.

Att läsa Arnaldur Indridasons böcker är att tränga in i en dyster grå dimma. Liksom Erlendur drivs man vidare av tvånget att komma till klarhet. Det är alltid mycket spännande, trots att brotten ofta visar sig ha nästan triviala förklaringar.

”Den som glömmer” lyckas dock framförallt med att genomgripande spegla en tidskänsla. Förträngda minnen hämtas ut ur sina grå arkivskåp. Det som hände Dagbjört såväl som Island.

Så länge sedan var det faktiskt inte. Också 1900-talets behöver få sina berättelser, i nya isländska sagor. Arnaldur Indridason ger oss dem. Den som glömmer går det illa, varnar han.

Mer läsning

Annons