Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok: Brutalfeminism – men vem ska läsa?

/
  • Roxane Gay uppmärksammades för essäsamlingen

Först kom "Bad feminist", och nu en thriller som skildrar brutalt kvinnoförtryck. Vår recensent har läst Roxane Gays nya bok och undrar över den underhållande formen.

Annons

Det rosa princessliknande bokomslaget är förledande. Det är med en brutal start vi kastas in i händelserna, in medias res. “I vilt tillstånd” är en psykologisk thriller med en mycket enkel plot.

Mireille Jameson är tillsammans med sin man och deras lilla son, på besök hos hennes föräldrar i Port-au-Prince på Haiti. De är på väg till stranden när det fruktansvärda inträffar, beväpnade män kidnappar Mireille inför ögonen på hennes son. Hon förs bort och kidnapparna begär en hög lösensumma som hennes välbärgade far vägrar betala.

Historien utspelar sig under de tretton dagar av väntan där vi å ena sidan följer Mireille och de fruktansvärda övergrepp hon utsätts för parallellt med tillbakablickar från hennes oskuldsfulla kärleksmöte med sin man, och andra sidan följer vi hennes mans försök att få henne fri.

Författaren Roxane Gay är ingen nykomling i den litterära världen trots att det är hennes debutroman. Hon är professor i retorik och teknisk kommunikation och undervisar i kreativt skrivande. Hon skriver i i New York Times Book Review och Guardian och är redaktör för litteratursajten The Butter. Gay har tidigare gett ut en samling med noveller och utkom också med en essäsamling, “Bad feminist” 2014. “I vilt tillstånd” som har den engelska titeln “An untamed state”, gavs ut samma år.

Romanen är en berättelse om ett patriarkat gestaltat på flera nivåer, från de mest basala sexuella övergreppen till de mentala psykologiska. Förtrycket är ständigt närvarande, både vad gäller kön, klass och ras. Men det är kvinnans utsatthet just för att hon är kvinna som är det centrala temat, uthålligheten som krävs för överlevnad.

Kvinnans kropp blir också en bild för en stat som inte går att tämja, som den engelska titeln initierar. Den svenska titeln, “I vilt tillstånd”, beskriver inte på långa vägar den sammansatta historia som berättas här.

Roxane Gays prosa flödar konstaterande enkelt och tillåter ingen andhämtning. Det är en enda plågsam läsning med detaljerade beskrivningar av sexuella övergrepp tillsammans med den politiska aspekten där Haiti beskrivs som ett korrupt “wasteland” dit ingen vill tillbaka som lyckats ta sig därifrån.

Samtidigt fungerar historien som en symbol för en värld där fattigdom och ojämnlikheter gjort att moralen hamnat långt ned på värdeskalan och vad det medför för konsekvenser, framför allt för kvinnor.

Eftersom vi redan från starten vet att Mireille kommer att klara sig så blir det inte riktigt en traditionell thriller där vi undrar om hon ska överleva, utan en historia där vi undrar hur det är möjligt att hon överlever. Den genuina kärleken mellan Mireille och hennes man står som en kontrast till de brutala övergrepp hon utsätts för i fångenskap men det gör det inte lättare att andas.

Trots en viktig berättelse ställer jag mig tveksam till den här romanen, framförallt på grund av thrillerformen och dess vilja att underhålla. Våldet i romanen är allt annat än underhållande. I förordet skriver Gay; “för kvinnor, världen över” men jag funderar på om det inte är för männen boken är skriven.

Mer läsning

Annons