Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok: Kalsongkommunist i skön oordning

/
  • Claudia Piñeiro från Argentina kallas succéförfattare efter bästsäljaren

Vi recenserar en ny bok av författaren till bästsäljaren "Torsdagsänkorna". Den är varm och omtumlande och kan läsas styckevis som man behagar!

Annons

Min pappa kallade sig kommunist och gick runt i bara kalsongerna hemma, bekänner författaren Claudia Piñeiro i efterordet till sin bok ”Kommunist i kalsonger”. Enligt beskrivningen en självbiografisk roman. Hon skildrar en flickas uppväxt i ett litet samhälle i utkanten av Buenos Aires på 1970-talet.

Pappan muttrar över det politiska tillståndet. Rebellisk och byxlös går bara att vara innanför väggarna när ingen ser. Dottern skäms för att han jobbar på kycklingfabrik och nu dessutom fått sparken. Skolkamraterna kommer från mer välbärgade familjer. Skolan predikar patriotism och invigningen av ett nationalistiskt flaggmonument i staden får symbolisk betydelse.

Sommaren 1976 är Claudia 13 år. En sommar när allt tycks stå stilla i hettan. När den folkvalda presidenten Isabel Perón har störtats i en militärkupp och Jorge Videla tagit makten. På ytan tycks allt som vanligt även om vissa människor plötsligt försvinner, blir bortförda. För Claudias väninnor är händelserna inget mer än anekdoter: var man inte inblandad i något ”konstigt” kom man hem igen.

”Kommunist i kalsonger” (hänförande titel!) är berättelsen om de politiska förändringarna i ett samhälle men utifrån barnets perspektiv, Claudias begränsade värld. Det här upplevde hon medan gatorna i europeiska städer fylldes av demonstranter som skanderade paroller mot tortyren i den argentinska juntans fängelser.

Romanen innehåller personer och miljöer som aldrig existerat. Men de bifogade illustrationerna från gamla fotoalbum verkar autentiska (”mamma och jag på stranden”). Och diktatorn Videla fanns.

Isabel Perón finns än i dag. Världens första kvinnliga president. Hon lever i exil i Madrid, 85 år. Jag hade inte haft en aning, om det inte varit för Claudia Piñeiros bok med nyfikenhet på de faktiska förhållandena som bieffekt. Isabel Perón var president Juan Peróns tredje hustru och efterträdde honom (ej att förblanda med legenden Eva ”Evita” Perón som var hans andra fru, och vars korta liv blivit känd genom Hollywoodfilm och musikal).

Men ”Kommunist i kalsonger” handlar trots allt, framför allt, om människor och minnen. Kan författaren berätta om sin kantiga familj utan att omge den med gyllene barndomsnostalgi? Hågkomster är dokumenterat opålitliga. Claudia Piñeiro väljer att använda en distanseringseffekt.

Första halvan är hennes bok är en sammanhängande historia. Andra halvan kan läsas som man behagar. Den innehåller kortare stycken med särskild information dit läsaren hänvisas via fotnots-siffror. Piñeiro kallar dessa texter ”Kinesiska askar”, en ask som ryms i en ask som ryms i en ask i oändlighet; sanningen gömmer sig, det finns alltid något som inte berättats.

Romankonstruktionen är absolut inte knäpp utan omtumlande. Jag känner mig som en medskapare, som om jag själv pusslar ihop de hemliga skärvorna. En pärla till bok låter vidrigt larvigt att säga men ”Kommunist i kalsonger” skimrar, i all sin sanna ofullkomlighet.

Mer läsning

Annons