Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NY BOK: Kåtfnitter i spännande sexdebut

/

Annons

På den paradisiska Ön, där huvudpersonen Bluebird bor, handlar allt om att att vara fri och att leva av det jorden ger. I det tropiska klimatet går invånarna helst nakna, kåtfnitter och orgier hör till vardagen, åtminstone under vårens parningssäsong. “Bluebird” är Erika Bernalts debutroman och den vibrerar av erotisk atmosfär.

Men Bluebird är inte tillfreds. Hon är obekväm med parningslekarna och använder öronproppar för att slippa ljudet från de sexuella lustarna omkring henne. Hon vill hellre räkna pengar och håller sig på sin kant på kontoret där hon har ansvar för Öns ekonomi.

Hennes föräldrar, som kopulerar var och närhelst andan faller på, vill att hon också ska nå “fulländningen” (alltså ha sex) men Bluie vill inte delta. Hon är inte bekväm vare sig med sin egen kropp eller sin egen lust men spanar i smyg på Grannens sexuella eskapader och drömmer om ett möte. Hon läser på nätet om Staden, som är Öns totala motsats. Där är alla påklädda, räknar pengar och verkar leva tillsammans två och två. Så en dag tar hon sin båt och åker dit.

Bernalt har skapat en helt egen värld där djur kan prata och där hon genom sin fantasirika gestaltning rycker illusionerna av verkligheten. Det livsbejakande sexuella lusten blir på Ön totalt gränslös och ställs mot den kontrollerande sexuella leken i Staden där det istället handlar om makt och underkastelse. Ingen av världarna idealiseras och det är romanens styrka.

Avsaknaden av en plats att vila på i en värld där intrycken utifrån är massiva, och sökandet efter närhet på ett kravlöst sätt, är två intressanta teman i romanen. Samtidigt vet jag inte hur medvetet det är, snarare är det kanske sexualiteten, den egna kraften som är det tänkta temat.

Det är på många sätt en spännande debut som framförallt visar på en förmåga att att använda språket till att bygga nytt, eller att använda fantasin för att beskriva verkligheten på ett mer identifierbart sätt.

I just den här romanen kanske innehållet är något tunt och berättarkraften som jag upplever kommer därför inte riktigt till sin rätt. Men romanen har tillräckligt med nya vibrationer i sig för att jag ska bli nyfiken på att läsa nästa.

Mer läsning

Annons