Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

NY BOK: Många soffor blir det

/
  • En av vårens svenska romandebutanter. Tidigare skådespelaren Carlo Schmidt skriver effektiv underhållning.

Annons

Tv-serierna har de senaste åren fått höjd status. De sägs vara den digitaliserade världens motsvarighet till romaner. I så fall är nya boken ”Ett hål i isen” en sitcom.

Inte för att läsaren precis lockas att gapflabba. Men berättelsen radar absurda, tragikomiska konversationer i scener från vardagsrum, kök, restauranger och kontor.

Medverkande soffor är en blommig tvåsitssoffa med smutsiga armstöd, en mjuk rosa soffa, väggfasta soffor i mörkgrön läderimitation, en enorm vit hörnsoffa med lammullspläd, en radhus-tv-soffa. Samt även en exklusiv datasstol med gasreglage och maximal komfort.

Ur den sistnämnda reser sig unga nördkillen Oskar för att hamna i ett äventyr som kommer att förvandla honom till lite mindre av ensling.

Oskar får för sig att en person tagit livet av sig genom att kasta sig från Västerbron (därav titelns hål i isen). Han plockar åt de efterlämnade tillhörigheterna för att lämna dödsbudet men misstas sedan själv för att vara denna som det visar sig stenrika person vilket imponerar på en tjej på krogen…

Handlingen följer även den förmodade självmördaren, en framgångsrik skådespelare vid namn Martin som undrar vem som sovit i hans säng. Ja, alltså en rad folklustspelsförvecklingar följer i denna raska skröna. Men grundtonen är sorgsen – Oskar längtar efter någon att krama, Martin har ångest över sin falnande karriär.

”Ett hål i isen” är tidigare skådespelaren, manusförfattaren, numera kommunikationskonsulten Carlo Schmidts smidiga debut som romanförfattare. Han har talang för dråpliga formuleringar, hjärtegott budskap och Hollywoodslut. Boken känns väldigt proffsigt producerad, för att konsumeras i en mysig hemmasoffa.

Mer läsning

Annons