Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok om Gävlekillens liv som krigskorrespondent

/

Annons

Christoffer Hjalmarsson började sin journalistiska karriär i Gävle innan han reste ut i världen och blev krigsfotograf och prisad. Det gick på några år – så vips tillhörde han den svenska fotografeliten. Och till skaran av världens mest djärva rapportörer.

Nu ska Christoffer Hjalmarssons bilder publiceras i en reportagebok. Den heter ”Afghanistans enda gris – och andra vykort från imperiernas kyrkogård” och innehåller ögonblicksskildringar från livet som krigskorrespondent, från när frilansjournalisten Ivar Andersen och Hjalmarsson tillsammans bevakat händelser i det krigshärjade Afghanistan.

Ivar Andersen har skrivit texten i boken som kommer ut i storpocketformat 17 mars på Verbal förlag.

Christoffer Hjalmarsson är uppvuxen i Andersberg i Gävle, som 19-åring resten ha till Kosovo för att med sin kamera följa utvecklingen där, och som 20-åring till Kabul första gången. I dag är han knuten till Expressen som frilansfotograf. När Hjalmarsson för tidningens räkning bevakade demonstrationer i Ukraina 2014 träffades han av polisens gummikulor trots att han bar reflexväst med texten press.

Ivar Andersen har tidigare varit medförfattare till en bok om gatukonst, ”Playground Sweden” (2007).

”Afghanistans enda gris – och andra vykort från imperiernas kyrkogård” innehåller ett förord av förre FN-ambassadören och biståndsministern Pierre Schori.

Verbal förlag ger främst ut böcker som berör aktuell samhällsdebatt; i vår kommer man också med självbiografin av den politiska aktivisten Assata Shakur i svensk översättning.

Mer läsning

Annons