Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bok: Sven Wollter blommar ut i magisk realism

/
  • Sven Wollter har tidigare gett ut självbiografin

Annons

Tills döden skiljer oss åt… Vigselceremonins formulering tar ingen på allvar innan det händer. Fast det händer alla. Fast en vet att det oundvikligen ska hända.

I Sven Wollters roman möter vi ett äldre par som efter ett livslångt, kärleksfullt och starkt förhållande drabbas av en inoperabel hjärntumör. Den sitter i Hans huvud, som en liten groda på röntgenplåtarna. Hon svimmar över filmmjölktallriken vid beskedet.

Hon och Han. De benämns endast så. Men det finns också ytterligare ett par i berättelsen, två män som älskat varandra över tid och rum. En polsk sjöman och en fransman med resning som en siouxhövding.

Sven Wollter är en av Sveriges mest kända skådespelare och debuterande romanförfattare vid 82 års ålder. Med ”Hon, Han och Döden” blommar han oväntat ut i magisk realism. Människor kan färdas i svävande lokalbussar och genom speglar. Så stark är kärleken.

Hon halkade på en isfläck på gatan, Han hjälpte henne upp. Där började deras liv tillsammans. Vi lär känna fyra personer i glimtar av minnesbilder från Folkhemsverige och från efterkrigstidens Europa medan en eventuellt sista magnifik måltid av mandarinpannkakslindad anka tillreds i en enkel stuga vid en svindlande havsutsikt. Ovanför flyger en allvetande mås som stundtals har ordet – det är så nära en gud författaren kommer.

Sin tro sätter de älskande istället till kulturen. Han och Hon refererar till musiken de hört tillsammans, filmerna de sett tillsammans, till böcker och bildkonst. Högläsning av Prousts väldiga litterära verk ”På spaning efter den tid som flytt” lyckas här för övrigt väcka en komapatient!

I de kulturella upplevelserna finns både de viktigaste frågorna och svaren om livet, andas romanen utan att vara det minsta pretentiös. Nej, det här är faktiskt en väldigt rolig och lekfull bok, en älsklig sorgeskröna. Det enda jag gärna varit utan är svulstiga formuleringar som ”vidunderligt lustfyllda famntag”. Nån måtta får det vara, även om Sven Wollter en gång korades till Sveriges sexigaste man.

Mer läsning

Annons