Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny chef för världskulturmuseerna

/
  • Ann Follin blir ny överintendent för Statens museer för världskultur. Hon tillträder sin nya tjänst den första oktober i år.

Ann Follin blir ny överintendent och chef för Statens museer för världskultur. Visionen är att göra museerna relevanta för fler och att värna mångfalden och kulturarvet.

Annons

Att Ann Follin tillträder tjänsten meddelades av kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP) vid en presskonferens på Rosenbad i Stockholm på torsdagen.

Därmed blir Follin chef för den myndighet som ansvarar för Världskulturmuseet i Göteborg samt Medelhavsmuseet, Östasiatiska museet och Etnografiska museet i Stockholm.

– Det känns som ett väldigt viktigt och betydelsefullt uppdrag att jobba med att skapa förståelse för kultur över gränser och stärka toleransen för och värdet av mångkultur. Exkluderande krafter knackar på dörren, så att jobba med tolerans- och demokratifrågor kunde inte vara viktigare, säger Ann Follin.

Follin har tidigare arbetat på Textilmuseet i Borås, på Världskulturmuseet i Göteborg och var under sex år generaldirektör och chef för Riksutställningar. Sedan april 2008 är hon chef för Tekniska museet i Stockholm. I och med att hon tillträder sin nya tjänst den första oktober i år startar ett "angeläget förändringsarbete".

– Mitt uppdrag blir att tillsammans med den fantastiska personalen ta ut en riktning för de här museerna. Programförklaringen kommer att handla om hur vi ska bli relevanta för fler och hur publiken ska involveras i arbetet. Världen finns ju redan här, säger hon.

Ann Follin efterträder Sanne Houby-Nielsen som tillträdde tjänsten i maj 2010.

Statens museer för världskultur har tidigare kritiserats för toppstyrning och för att mycket av arbetet förlagts till huvudstaden, trots att sätet är i Göteborg.

Ann Follin kommenterar inte kritiken, men betonar att hon antar att hon rekryterats för att myndigheten behöver en ledare som kan få med sig organisationen på förändringsresan.

– Jag kommer att vinnlägga mig om att lyssna aktivt och göra de förändringar som krävs. Det är ett slags löfte till både regeringen och personalen.

Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke menar att kulturarvet är ett av de politikområden som hon vill göra skillnad inom under mandatperioden.

– Kulturarvspolitiken var inte någon het potatis för den tidigare kulturministern, säger hon.

– Och just Statens museer för världskultur har ett särskilt uppdrag när det gäller kulturarvsfrågor. Därför var det viktigt för mig att personen som ska leda myndigheten har oerhörd kompetens, erfarenhet av förändringsarbete och förstår min vision kring kulturarvet, vad det kan vara och bli. (TT)

Mer läsning

Annons