Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny kulturbudget möts av kritik

Annons

l En typisk valårsbudget – så kan kulturbudgeten som presenterades på tisdagen beskrivas. Satsningarna flaggade alliansen för redan i valrörelsen – så som ytterligare pengar till Skapande skola, som nu ska gälla hela grundskolan, digitaliseringen av biograferna och välbehövliga renoveringar av Kungliga Operan och Nationalmuseum.

Att en stor del av kulturens pengar läggs på underhåll och inte verksamhet ser den nyligen återutnämnda kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth (M) inga problem med; ”det är både självklart och naturligt, annars finns risken att vi tvingas stänga såväl Operan som Nationalmuseum”.

– Det är inte en offensiv budget utan en budget med förvaltningsinriktning, kommenterar Socialdemokraternas nya kulturtaleskvinna Berit Högman, som också menar att Skapande skola-satsningen är långt ifrån tillräcklig.

– Att få gå på teater och ett museum en gång per år räcker inte för att skapa självkänsla och livslust hos barn och ungdomar. Man måste ha högre ambitioner. (TT Spektra)

KOMMENTARER:

Siv Holma, Vänsterpartiets talesperson i kulturfrågor :

– Regeringens koffertmodell där regionerna får mer ansvar för kulturbidragen börjar i och med höstens budget på allvar få effekt. Vi är oerhört skeptiska inför detta. Staten abdikerar från sitt kulturpolitiska ansvar.

Birgitta Englin, vd Riksteatern , om det magra anslaget till Riksteatern.

– Ett skämt i relation till de verkliga kostnaderna, framför allt för Cullbergbaletten där pensionskostnaderna är så höga. Det kommer inte att täcka den planerade verksamheten och det finns inga pengar att spara, det finns ingen luft.

Mer läsning

Annons