Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny rapport: Ansträngt läge för länsmuseerna

/
  • Evelina Wahlqvist, analytiker på Riksutställningar, presenterar en ny studie om landets länsmuseer.
  • Rebecka Nolmark, generaldirektör för Riksutställningar.

Läget för länsmuseerna är ansträngt, och flera av dem har svårt att få budgeten att gå ihop. Det visar en ny studie som Riksutställningar har presenterat.

Annons

Enligt studien, som har undersökt hur länsmuseernas ekonomiska förutsättningar förändrats under perioden 2003–2013, har allt fler länsmuseer fått bredare uppdrag – samtidigt som personstyrkan minskats och resurserna krympt.

"Vi ser en risk att museerna inte kommer att kunna säkra den kompetensförsörjning som behövs för att säkra kvaliteten på verksamheten och fortsätta vara relevanta", säger Evelina Wahlqvist, analytiker på Riksutställningar, i ett pressmeddelande.

Enligt Riksutställningars generaldirektör Rebecka Nolmark kan forskning om hur museer bidrar till ekonomisk tillväxt och hållbar utveckling i en region användas för att stärka länsmuseernas ställning.

Även Riksutställningar, som beställt studien i samverkan med Myndigheten för kulturanalys, står inför en osäker framtid. I den nya museiutredningen föreslås att Riksutställningar läggs ner och en ny myndighet för museer och utställningar bildas. (TT)

Mer läsning

Annons