Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ungdomsroman från Camilla Lagerqvist

/
  • Sandvikenförfattaren Camilla Lagerqvist kommer med en ny ungdomsbok.   Foto: Åsa Liffner

Hur gick det sen för tolvåringarna Maja, Benjamin och Hilde? De bildade en motståndsgrupp och kämpade mot nazisterna, i ungdomsromanen ”Uppdraget” av gästrikeförfattaren Camilla Lagerqvist.

Annons

Hon ville göra dagens svenska barn medvetna om det som hände under andra världskriget. När tyskarna invaderade grannlandet Norge. I ”Uppdraget” är året 1943 och platsen en värmländsk by alldeles nära gränsen.

Nu kommer fortsättningsboken ”Isbarnen”, där Maja, Benjamin och Hilde råkar ut för nya livsfarliga äventyr. Det har blivit vinter. Kylan är sträng när gruppen skidar in i Norge för att rädda en judisk familj.

Barnen kallar sig Svarta rosorna vilket också står som ett emblem på omslaget. Svarta rosorna var ursprungligen planerad att bli en längre serie men författaren meddelar att hon tänker nöja sig med en trilogi. Den tredje romanen är redan klar och sedan i somras skriver hon på en helt annan typ av ungdomsbok.

Camilla Lagerqvist, född i Gävle, numera Sandvikenbo, har tidigare gett ut bland annat ”Det brinner i mitt huvud” (2006), ”Cirkusprinsessan” (2010) och ”Rädda honom!” (2012).

Jag recenserade ”Uppdraget” här på kultursidan förra våren och konstaterade att det var en berättelse med omsorgsfull miljö- och tidsskildring, skriven med fingertoppskänsla för hur försiktigt man ska porträttera unga människor.

På Sandvikens Litteraturhus Trampolin används ”Uppdraget” också i ett skolprojekt. Eleverna får lära sig om andra världskriget genom att lösa lekfulla uppgifter baserade på boken.

Uppföljaren ”Isbarnen” är aktuell i januari på B. Wahlströms förlag och rik på beredskapsatmosfär.

BJ

Mer läsning

Annons