Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya Folkteatern-chefer klara

/
  • Vilka ska efterträda Michael Cocke som Folkteaterns konstnärliga ledning?  Jobbet annonserades ut för snart ett år – och Michael Cocke har hunnit sluta.    Foto: Elizabeth Forsmark
  • Om mindre än en vecka avslöjas äntligen namnen på de personer som ska bli Folkteaterns nya konstnärliga chefer. Det lovar teaterchefen Marcus Hellsten.

Sedan Michael Cocke lämnade Folkteatern Gävleborg står en chefsstol tom.
Jobbet annonserades ut för snart ett år sedan. Sedan dess har det varit tyst.

Annons

Men nu kan det äntligen sägas: i början av nästa vecka presenteras en ny konstnärlig ledning för Folkteatern Gävleborg.

De hemliga namnen ska avslöjas.

För det blir som planerat inte ett namn utan flera. Ett kollektivt chefsskap. På stolen efter teaterns tidigare konstnärliga ledare Michael Cocke kommer ett antal personer att trängas i framtiden.

Hur många? Det vill Folkteaterns teaterchef Marcus Hellsten ännu inte avslöja.

Är det namn som vem som helst kommer att känna igen?

– Ja, absolut!

Folkteatern Gävleborg annonserade i mars 2014 efter ”Ny konstnärlig ledning” på deltid. Man önskade sig drivande och lyhörda personer ”med fokus på att entusiasmera och bli entusiasmerad av teatern och dess medarbetare”.

Sista ansökningsdag var 15 april.

Men teaterchefen tycker inte att rekryteringsprocessen varit ovanligt lång. Politikerna klagar inte heller. ”Det är ju så här det är”, säger Carina Holm, s-märkt ny ordförande i Folkteaterns styrelse, "hemligt till och med för oss".

– Jag har inte upplevt att det tagit lång tid, säger Marcus Hellsten. Processen har pågått med undantag för ett kortare uppehåll när Kurt gick bort. (Förra teaterchefen Kurt Nylander avled plötsligt i somras).

Det har inte heller varit särskilt bråttom genom att vi arbetat med Faust-projektet, under Peter Oskarsons ledning, menar han.

– Det har varit en spännande rekryteringsprocess och vi har lärt oss jättemycket på vägen.

Omkring 20 personer sökte jobbet. Åtta blev kallade till intervju – med hela personalen.

– Det handlar ju om att vi ska utveckla teatern tillsammans, tillsammans med olika konstnärskap som kan ge nya perspektiv, säger Marcus Hellsten.

Låter flummigt…?

– Jag är inte så flummig. Jag får väl se till att det inte spårar ur. Mina förhoppningar är att det ska bli väldigt dynamiskt.

Flerdelat konstnärlig ledarskap är inget jätteovanligt i teatervärlden. Folkteaterns modell med ett kollektiv som utvecklar en enhetlig konstnärlig linje är dock mindre prövad.

De nya deltidsarbetarna kommer inte att tilldelas var sitt arbetsområde, däremot vara på plats i Gävle i perioder. Det handlar om ett antal – högst åtta! – frilansande kulturarbetare – både män och kvinnor – ur teatervärlden, som blir anställda under fem år framöver. Så länge löper förordnandet.

Tanken är att de ska tillträda successivt under våren 2015.

Vad händer efter ”Faust i Gasklockan”, blir planeringen för kommande säsong försenad?

– Vi har idéer för hösten, försäkrar teaterchefen.

Mer läsning

Annons