Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya SAOL varnar för kränkande ord

/

Annons

Datamoln, rutavdrag, minnespinne och visselblåsare är några av de nya orden i nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista, SAOL, version nummer 14. Men den stora förändringen blir att det införs fler varningstexter.

Redan i dag finns sådana rekommendationer: ordet för ett klotformat bakverk av smör, havregryn och kakao, har tillägget ”använd hellre chokladboll”. Nu ska ytterligare ett antal kränkande ord förses med rådet att välja andra uttryck. Det gäller bland annat ”neger” (i dag endast med tillägget ”kan uppfattas som nedsättande”), ”zigenare” och ”lapp”, där man fortsättningsvis ombeds säga/skriva: svart, rom och same.

– Det är inte jättevanligt att vi går in med rekommendationer så här, men vi påverkas av stämningar och debatter i samhället. Och det här är känsliga ord att använda och då måste vi avråda från det, säger Sven-Göran Malmgren, huvudredaktör för SAOL 14, till Sveriges Radios Kulturnytt.

Totalt rör det sig om runt hundra ord med ett ”använd istället”-alternativ, enligt Kulturnytt.

Cirka 13 000 ord tillkommer i den nya upplagan, samtidigt som ungefär 9 000 utgår för gott. Det ska, enligt uppgift i tidningen Metro, exempelvis gälla det nämnda ordet för chokladboll.

Nya Svenska Akademiens ordlista med de kloka råden ges ut 15 april.

Bland de helt nya orden i nya SAOL kommer man också att kunna hitta ”app”. Och det är tur. Eftersom SAOL finns som app. Så då är det ju fint att ordet existerar officiellt, menar jag.

BJ

*

LÄS MER:

http://www.arbetarbladet.se/kultur/darfor-ska-du-inte-saga-negerboll

Mer läsning

Annons