Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyårshälsning till Länsmuseet

Annons

Hoppsan! Det visar sig att Göteborg museum håller fanan högt – till skillnad från Gävle. I Göteborg vägrar museerna nämligen att sälja ut föremål ur sina samlingar för att få mer pengar att röra sig med.

Alltså tvärt emot Länsmuseet Gävleborg. Som på eget initiativ försökte sälja en högt värderad målning på auktion under hösten. Ett konstverk som dessutom varit en gåva.

I Göteborg har det blivit debatt sedan kulturförvaltningen föreslagit att museerna ska rustas upp inför stadens 400-årsjubileum 2021. Något som man vill finansiera genom försäljning av föremål ur samlingarna.

Politikerna i kulturnämnden gillar idén. Men stopp och belägg, säger museerna själva, enligt en kartläggning i tidningen Göteborgs-Posten.

En av museicheferna kan till och med tänka sig att avgår för att slippa sälja ut grejer. Det är Röhsska museets Ted Hesselbom.

– Det är helt omöjligt och oförenligt med mitt uppdrag, säger han till GP.

– Även om man i förslaget försöker vara tydlig med att det inte gäller konst och donationer är det sett till varumärket en katastrof.

Det är en farlig väg att gå. Det kan också minska människors vilja att donera, menar Ted Hesselbom.

Konstmuseets chef Isabella Nilsson är av samma åsikt. Hon varnar för att museernas samlingar kommer att ses som ”en kassako istället som det stora immateriella kapital de tillför Göteborg både i staden och i världen”.

Exemplet Göteborg ger Länsmuseet Gävleborg något att tänka på inför det nya året. För övrigt hittade Länsmuseet aldrig någon som ville betala för konstverket som var till salu. Ta det gärna som ett tecken.

Mer läsning

Annons