Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nyfiken på Sikströms laggar

/
  • Gamla tiders tunnbindare gjorde trätunnor och andra laggkärl. Samma hantverksteknik används fortfarande av bland andra Gävlebon Ralf Sikström.

Annons

Kanske har du en gammal smörbytta i trä. Den kan vara ett laggkärl, gjord i en urgammal hantverkstradition. Det innebär att byttans väggar är sammanfogade av stående trästavar – så kallade laggar – som runt om hålls ihop med ett band. Tunnbindaren sysslade med sånt här i större format!

Ralf Sikström från Gävle är en av då få som fortfarande kan tekniken. I dag onsdag 28 januari berättar han om sitt hantverk i Vävstugan (gamla Posten) i Hedesunda.

Ralf Sikström är första gästen i Hedesundavävarnas nya programserie "Nyfiken på" som ska bli återkommande, sista onsdagen i varje månad, framöver. Han är utbildad i trä och smide, har undervisat i laggkärlstillverkning på Västerbergs folkhögskola, och även täljt dalahästar i Nusnäs.

"Vi bjuder in någon att berätta om sig själv, sin verksamhet, något intressant tema, personligt, allmänt eller för bygden angeläget", förklarar Hedesundavävarna och medarrangören ABF Gästrikebygden.

Mer läsning

Annons