Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt deckarpris sticker i ögonen

/
  • Ny deckarfestival och nytt deckarförfattarpris ska öka spänningen på Gotland.   Foto: www.gotland.com

Annons

Jag har lite svårt att vänja mig vid affärsvärldens oblyghet. Företag sponsrar kulturpris – och kräver sitt företagsnamn i namnet på priset.

Man ska säkert vara tacksam för att kulturell glans fortfarande eftertraktas. Men glansen blir i utbyte mattare. Astrid Lindgren Toys’r’us Award? Så heter det inte. Men känn på den.

Ett nyinstiftat deckarpris sticker mer än vanligt i ögonen. Det råkar förresten vara en lågpris-glasögonkedja som vill skryta. Crimetime xx Award ska för första gången delas ut, instiftat av Crimetime Gotland – en deckarfestival som också ska hållas för första gången i år.

Fem författare är nominerade. Deras namn nämner vi förstås gärna.

Det är Jenny Rogneby, Sara Larsson, Stefan Ahnhem, Anna Karolina och Anna Lihammar. Samtliga beskrivs som nytända stjärnor på svensk deckarhimmel.

Sara Larssons debutroman ”Den första lögnen” blev recenserad på Arbetarbladets kultursida i februari. Vi berömda hennes begåvning för den skoningslöst samhällsspeglande deckaren.

Vem som vinner priset avgörs av en jury och läsarröster, enligt ett pressmeddelande. Prissummans storlek anges inte, däremot att röstande läsare tävlar om ett par nya brillor.

Crimetime xx Award delas ut under festivalen som pågår i Visby 13-16 augusti. Närmare 50 kända deckarförfattare medverkar. En nyhet för dagen är också att den brittiska författaren Tony Parsons kommer. Bland de inbokade sen tidigare finns Belinda Bauer, Denise Mina, Anne Holt och Jussi Adler-Olsen.

Mer läsning

Annons