Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt konstverk i Gävle: Digital organism på sjukhusfasaden

/
  • Konstnären Peter Hagdahl har gjort digitala konstverket
  • Konstnären Peter Hagdahl har gjort digitala konstverket
  • Konstnären Peter Hagdahl har gjort digitala konstverket
  • Konstnären Peter Hagdahl har gjort digitala konstverket

Annons

Så har Gävle fått ett nytt offentligt konstverk. Det lyser och kråmar sig och är svårt att missa för alla som passerar Gävle sjukhus. Ett digitalt djur, instängt i en jättelik LED-skärm på fasaden ovanför entrén till det nybyggda operationshuset.

– Jag tänker på det som en kameleont, säger konstnären Peter Hagdahl.

Konstverket låter sig nämligen påverkas av omgivningen. Av färgen på bussarna som kör förbi, av väderleksutsikterna för morgondagen, av nyhetsflödet på nätet!

Verket är uppkopplat och reagerar på ljus och rörelser i sin närhet med hjälp av kameror (inte övervakningskameror betonas det) och sensorer. Vilket sedan reflekteras direkt i den digitala bilden. Den upplevs som en levande organism.

– Stora LED-skärmar är ju något man annars kopplar ihop med evenemang och sportarenor. Som konstnär tyckte jag det var intressant att annektera den här tekniken.

Peter Hagdahls ”Forms of influence” har tillkommit genom enprocentsregeln som säger att en procent av kostnaderna för ett bygge ska gå till någon form av konstnärlig gestaltning. Det nya operationshuset vid Gävle sjukhus är den största sjukhusbyggnationen på länge. Och konstverket därmed en motsvarande storsatsning.

Därför är det en bra idé att ge utrymme för ett roligt och spektakulärt verk som inte låter sig negligeras. Man har uppriktigt sagt svårt att släppa det med blicken, för vilken färg och vilken form ska komma härnäst? En manet, en sol, en insekt? Ett hundratal grundsymboler styrs av impulserna utifrån, om nyheterna är dåliga eller bilen röd... Ljusskenet pulserar högt däruppe innanför husets glasade yttervägg.

Mest synligt i kvällen ska sägas. Den officiella invigningen på tisdagen skedde efter mörkrets inbrott. Mitt på dagen gör sig verket förmodligen något sämre. Men oavsett det pågår dess rörelse. ”Forms of influence” speglar en tid som präglas av ständig förändring. Och den offentliga konsten i Gävle hänger som alltid bra med.

Mer läsning

Annons