Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nytt på Länsmuseet: Trevligt – men tänk inte på Kronbruden

/

Moderna brudkronor visas i en liten utställning på Länsmuseet. Det är roliga och förtjusande kreationer. Slöjdade huvudsmycken av pärlor, band, ståltråd och fantasi. Här finns till och med en ölburkskrona i utsirad plåt.

Annons

Men den kristna brudkronan har en mörk historia. Kvinnan bar den symboliskt för att visa att hon var ren som en jungfru. Det är inte så förskräckligt länge sedan som bruden fick böta, om bäbisen råkade komma tidigare än nio månader efter vigseln.

Ja, det är faktiskt bara en generation sedan som svenska kyrkor kunde vägra att låna ut brudkronor till blivande brudar som hade barn.

Jag tänker på det fruktansvärda Strindbergsdramat ”Kronbruden” där Kersti dödar sin son för att få bära kronan på bröllopet och få släktens välsignelse.

Vilken kontrast till Länsmuseets lättsinninga utställning, som är färgstark, sprudlande av obekymrad påhittighet. Samhällets förändring gör sig sannerligen påmind.

Men fortfarande anses kvinnan vara den partner som ska prydas mest, med krona och klänning till ett behagfullt festföremål. Konstnären Erik Olof Wiklund har gestaltat problematiken. Han bidrar till utställningen med en präktig brudgumshatt, en manlig krona. I en bildserie visar han också brudgummen naken, stiligt helkroppssminkad med schablonmåleri från en av Hälsinglands världsarvgårdar.

"Om ett världsarv kan släppa loss sådan kreativitet, då visar det verkligen världsarvets betydelse", kommenterar Länsmuseets Ingela Broström, mycket nöjd.

Arbrå hemslöjdsförening står bakom utställningen som nu kommit till Gävle i en något nedskalad version.

Men så har ju också brudkronan särskild betydelse för hälsingegårdarnas historia. Världsarvets feststugor byggdes för de överdådiga bröllop som skulle säkra släktens och gårdens fortlevnad. Några gamla bröllopsfotografier på utställningsväggen, visar 1800-talets hälsingebrudar dignande under praktfulla kronor.

Erik Olof Wiklund från Alfta i Hälsingland refererar konstant till hälsingegårdarna i sina verk. Vi har sett dem som havererade skepp och modellbyggen i lego. Här, bland all näpen hemslöjd, placerar han dessutom en liten liten skulptur föreställande en liten liten man på en liten liten bänk, vilande på ett stycke förkolnat trä från hälsingegården Gästgivars.

Bredvid mannen ligger en liten liten brudkrona. Bruden tycks ha gett sig iväg på egna äventyr. Eller hon kanske bara struntar i konventionerna.

Det är som sagt en kul utställning. Bara man låter bli att tänka tillbaka.

Mer läsning

Annons