Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oates i topp

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

(åter) Joyce Carol Oates
Hur är det möjligt? En ny Oates-roman, igen! Och lika lysande. Tänk om hon också är en pseudonym. För typ tio framstående intellektuella tillsammans. Kanske därför det aldrig blir nåt Nobelpris... 

(ny) Kulturtidskrifter
I fara! Om regeringens kulturproposition går igenom riskerar kulturtidskrifter som feministiska Bang, antirasistiska Expo och utmanande Mana att dö.
De innehåller, enligt den nya definitionen, för mycket debatt för att få statligt stöd. Vilket förstås bara är maktens prydliga omskrivning för utrensning bland de samhällskritiska rösterna. Men räddningskampanj pågår. Supporta på upprop.nu/OKUY.

(1) Ingmar Bergmans lösöre
Priserna skenade som förväntat iväg när Bergmans efterlämnade ägodelar auktionerades ut på Bukowskis. Fast egentligen borde väl inte bara Ingmar Bergmans utan alla gamla tålmodigt handarbetade sängöverkast vara värda 26 000 kronor. Han hade ju inte ens virkat sitt själv.


(ny) Gellert Tamas
Författare som går till botten med vår tids djupt omänskliga flyktingpolitik. Tamas bok ”De apatiska” är svidande, monumental och ett glasklart dokument – brutala barnavvisningar skedde med lögnens hjälp. Nuvarande landshövdingen i Gävleborg, Barbro Holmberg, var som migrationsminister den ansvariga. Hon kommer inte undan längre. Vi utgår från att rubrikerna i dagens tidningar lyder: Hälsning från slottet: ”Förlåt, jag lät mig luras”.

(ny) Immunförsvar
Att trängas på bokmässan i Göteborg var som att be om en dos svininfluensa. Det var, kan vi rapportera, inte värt risken. Inte ens seminarierna handlade om annat än att stryka medhårs, ömsesidigt smicker och frottering mot kulturkändisar. Tur i alla fall, att man klarade sig från både grissjuka och mässbacillen.

.. anser vi att Strömvallens läktare måste bevaras. Arkitekten och före detta länsantikvarien Erik Nordin håller med, i en debattartikel i veckan. Han gav ett intressant historiskt perspektiv på tidigare – och lyckligt glömda – drömpastejer i Gävle.

Umeå (2), J.M. Coetzee (3), Mia Gröndahl (4), Jerker Swande (5).

Mer läsning

Annons