Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... och Folkteatern följer boktrenden

/

Folkteatern är moderiktig i år. Vårens första nya uppsättningar bygger nämligen båda på populära moderna romaner.

Annons

I och med detta följer Folkteatern en boktrend som slagit igenom i hela Teatersverige. Dramatiseringen av John Ayvide Lindqvists ”Låt den rätte komma in” har premiär på Uppsala Stadsteater 16 mars. Sofi Oksanens ”Utrensning” sätts upp av Stockholms Stadsteater och Teater Galeasen ska spela Joan Didions ”Ett år av magiskt tänkande”.

Och det är bara några exempel.

Folkteatern i Gävle har valt att satsa på den Augustnominerade ungdomsboken ”Svenhammeds journaler” av Zulmir Becevic. Författaren har själv varit med och skrivit manus till pjäsen som regisseras av Folkteaterns konstnärliga ledare Michael Cocke.

– Det är inte säkert att en roman som slagit i romanform funkar bra som teater, konstaterar han. Samtidigt är det väldigt lockande att se hur någon annan kommer att förvalta det jag har skrivit, säger Zulmir Becevic i en intervju med nyhetsbyrån TT Spektra.

Folkteatern sätter dessutom upp ”Sin ensamma kropp”, Upplandsförfattaren Elsie Johanssons senaste bok som fick Sveriges Radios romanpris 2009. Den är en äldre kvinnas reflektioner över livet som det blev. Vanja Blomkvist har bearbetat texten och spelar själv den enda rollen på scenen.

Det händer hos Folkteatern i vår:

”Sin ensamma kropp”. Monolog med Vanja Blomkvist. Premiär i IOGT-NTO-lokalen i Sandviken 29 januari.

”Svenhammeds journaler”. Berättelse om en tonåring fångad mellan två världar, med skådespelarna Görgen Antonsson, Björn Johansson, Mats Jäderlund och Martin Pareto. Premiär 18 februari på Folkteatern i Gävle.

”Tjernobyl”. Samlingsnamn för en kulturvecka i Gävle 26–30 april. Folkteaterns ensemble spelar en pjäs (titel ännu inte bestämd) skriven av författarkollektivet Bläck, med planerad premiär hos Folkteatern i Gävle natten mellan 26 och 27 april.

Teaterfest. 10:e Teaterbiennalen arrangeras i Gävle, med bland annat Folkteatern som värd. Ett tiotal gästande föreställningar spelas, dessutom workshops och föreläsningar. Pågår 11–15 maj.

”Kom ta min hand”. Folkteaterns succéföreställning, åter i Lilla Gasklockan i Gävle, i maj.

Mer läsning

Annons