Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... och radions julkalender passar Juholt

/

Sveriges Radios julkalender ”Allt du önskar” verkar vara ett beställningsverk från S-ledaren Håkan Juholt.

Annons

Barnfattigdomen illustreras redan i första avsnittet när den arbetslösa mamman inte ens bryr sig om att läsa dottern Elviras önskelista ordentligt – inget på den kan köpas ändå. Elvira blir arg för att hon inte kan få samma liv som sina klasskompisar och önskar sig en ny mamma som kan köpa julklappar åt henne. Moralen är den klassiska ”var aktsam om vad du önskar”. Ty Elviras mamma försvinner, bortrest för att söka arbete, och Elvira får istället bo hos den rika familjen Lancelot i deras slott. Snart märker hon att det är någonting som är fel i hennes nya hem där pappan dövar ångesten med att vräka i sig mat och mamman är ett pillerknaprande nervvrak.

Sara Kadefors har skrivit såväl som regisserat årets surrealistiska radiojulkalender, och när grannarna demonstrerar utanför murarna hos den rika familjen, känns det som hon har fångat tidens anda. Familjen Lancelot tillhör enprocentarna, den hundradel av befolkningen som äger merparten av samhällets alla tillgångar och som har stått i fokus under höstens demonstrationer världen över som inleddes med Occupy Wall Street.

Efter att ha hört en handfull avsnitt, verkar det onekligen som att det blir en tämligen dyster jul i radion. Om jag var barn hade jag nog i rena förskräckelsen slängt min önskelista i papperskorgen.

Mer läsning

Annons