Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart om Charlie Hebdo når Sverige

/
  • Omslaget på det första numret av Charlie Hebdo efter attacken mot tidningens redaktion för en vecka sedan. Tidningen kommer att distribueras i 3 miljoner exemplar, i 25 länder och på åtminstone 16 språk.    Foto: EPA/Charlie Hebdo/AFP/TT
  • Serieteket vid Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm kommer att ta in flera samlingar av Charlie Hebdo.   Foto: Maria Öhrn/Kulturhuset Stadsteatern
  • Charlie Hebdos chefredaktör Gerard Briard, till vänster, tidningens advokat Richard Malka och krönikören Patrick Pelloux har arbetat med att få ut ett nytt nummer efter attacken mot tidningen.   Foto: Bertrand Guay/AP/TT
  • Charlie Hebdos journalister har fått arbeta med det nya numret i tidningens Libérations lokaler i Paris.   Foto: Bertrand Guay/AP/TT

Det är oklart om satirtidningen Charlie Hebdo kommer att finnas i Sverige. Pressbyrån har ännu inte tagit ställning till frågan.
Men nu kommer åtminstone biblioteket Serieteket i Stockholm att beställa in ett antal samlingar av tidningen.

Annons

Det nya numret av satirtidningen Charlie Hebdo kommer att säljas i 25 länder, enligt Libération. Det är oklart om Sverige är ett av dem. Nu utreder Pressbyrån möjligheterna att sälja tidningen.

– Vi tittar på om det överhuvudtaget är möjligt att få hit tidningen innan vi fattar vidare beslut. Vi har inte tagit ställning till om vi ska sälja den ännu, säger Fredrik Klein, inköpsdirektör på Reitan Convenience som driver Pressbyrån.

Trycket på det nya numret, som i Frankrike ges ut i 3 miljoner exemplar, är enormt. En lösning för Pressbyrån skulle kunna vara att sälja tidningen digitalt. Beslutet om man ska sälja den eller ej fattas i så fall på ett extra ledningsgruppsmöte.

– Det är en så pass stor fråga för oss, säger Fredrik Klein.

Vanligtvis brukar Charlie Hebdo säljas i 4 000 exemplar internationellt, nu räknar den franska distributören, MLP, med att distribuera 300 000 exemplar utomlands, skriver tidningen Libération, som just nu upplåter sina lokaler till Charlie Hebdos redaktion.

Medan efterfrågan på den terrorutsatta franska satirtidningen Charlie Hebdo ökar världen över väljer Serieteket på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm att beställa in ett antal samlingar med material från tidningen.

Charlie Hebdo har gett ut många antologier, samlingar och årsböcker, men inte tidigare funnits att tillgå på Serieteket, där man har märkt av en efterfrågan de senaste dagarna.

– Vi tar in dem framför allt för att folk ska kunna se helheten och bilda sin egen uppfattning om tidskriften. Jag upplever att varken försvararna eller belackarna har läst den i nämnvärd utsträckning, säger Ola Hellsten, konstnärlig ledare på Serieteket, som själv är nyfiken på att läsa mer av Charlie Hebdo.

Det är ännu oklart om det nya numret av tidningen kommer att säljas i Sverige.

Mer läsning

Annons