Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om attraktionen av ohämmat våld

/
  • Människan har under sin historia inte lärt sig vem som driver henne till hat, krig och erövring, skriver Dieter Stöpfgeshoff.    Foto: Dieter Stöpfgeshoff

Fotografen och filmaren Dieter Stöfgeshoff i Gävle reflekterar över alla avskyvärda våldshandlingar och efterlyser en moralkompass.

Annons

Med avsky läser vi dagligen om våldshandlingar i Syrien, Nigeria, Libyen, Egypten, Pakistan, Afghanistan, i östra Ukraina mm. som i ljus av världsomspännande empati- och solidaritetsyttringar med offren riktar fokus på människans duala väsen.

Mänsklighetens historia är präglad av en ständig kamp mellan det humana och inhumana, det altruistiska och egocentriska, förstånd och oförstånd, mellan upplysning och mörkläggning, mellan sanning och lögn och de ständigt misslyckade och stundtals lyckade försök att representera släktet människan i strävan att skapa fred, samförstånd, respekt för andras tankar och tro och en hållbar etisk och fysisk utveckling av vår värld, som vi så kort tid är gäster i.

Människan har under sin historia inte lärt sig vem som driver henne till hat, krig, erövring, enskilda och kollektiva våldsdåd. De mäktiga pekar mot öst, väst, norr och syd och mobiliserar de vanmäktiga mot påstådda fiender.

Med anknytning till nazisternas världskrig påminde den tyske dramatikern Bertolt Brecht soldaterna om att de skulle lära sig att fienden inte var framför utan alltid bakom dom. Det gäller för oss människor i dag att ta sig till detta dialektiska synsätt och med alla till rådsstående medel upplysa om de verkliga riktningar i livet.

Moralkompassen måste vägleda all pedagogisk verksamhet, från förskolan till universitetet. Den ska vara ett av huvudinstrumenten i politiken, de kommunala och regionala förvaltningarna, i hemmen, byar och städer och i våra medier, särskilt i de alltmer vildvuxna sociala medier, där falska fiendebilder, hat, feghet, grymhet, vanföreställningar och desinformation grasserar.

Upplysningstiden är inte historia, den måste finnas i allas nutid för att vi människor överhuvudtaget kan skapa en framtid.

Mer läsning

Annons