Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om ett ord: Liberalism

/

Debatten har de senaste veckorna kretsat kring yttrandefrihet efter terroristattacken mot satirtidningen Charlie Hebdo.

Annons

En stor, komplex fråga som har lagt en solförmörkelse över allt annat, till och med den förvirrade debatten kring decemberöverenskommelsens eventuella odemokratiska aspekter.

Något förvånande, därför, att uppeldade debattörers blickar kunde slita sig från Paris och i stället rikta sig mot Göteborg och Göteborgs-Postens ledarredaktion, av alla ställen.

Tidningsdraken ska få en ny politisk redaktör. Alice Teodorescu, heter hon. Något som skulle kunna vara värt ett par rader i facktidningen Journalisten, om det inte vore för att bytet innebär ett skifte från tidningens socialliberala linje till någonting betydligt mer mörkblått. "Liberalkonservativ", definierar sig Teodorescu själv som. Ledarredaktionen protesterar. En högljudd debatt om olika definitioner av liberalism dundrade in. Po Tidholm läste radiokrönika i P1:s ”Godmorgon, världen” om hur heta ledarskribenterna har blivit i det nya medielandskapet, där åsikter driver klick.

Med den måttstocken får rekryteringen av Alice Teodorescu anses vara lyckad, även om mycket talar för att GP-ledningen inte visste vad den gjorde. Få utanför Göteborg har tidigare ägnat GP:s ledarredaktion många tankar, men nu skiner uppmärksamhetens ljus på dem. Men till vilket pris?

Ett offer kan redan konstateras: ordet ”liberalism”. Verkar, att döma av debatten, betyda allt och ingenting.

KE

Mer läsning

Annons