Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operasommar med modedrottning och i fårhus

/
  • Erika Tordeus gör Askungen på Skånska Operan i sommar.
  • Gabrielle

Coco Chanel i Vattnäs konsertlada, Askungen på skånska slott och Carmen med steetdansare på Dalhalla. Sommarens operaföreställningar inkluderar även en rad konserter i ett gammalt fårhus utanför Umeå.

Annons

Fattigt barnhemsbarn blir nytänkande modeikon, vars arv i dag syns på i stort sett varenda affärskvinna. Vattnäs konsertlada utanför Orsa ägnar sommaren åt den franska modeikonen Coco Chanel, nytänkaren som inte bara skapade kläder utan också bilden av sig själv.

– Hon gäckar oss, hon håller sig på sin vakt och berättar hela tiden olika historier om sin bakgrund. Hon är ett pr-geni, säger operasångerskan Pers Anna Larsson, som gör rollen som den äldre Coco Chanel.

Musikaliskt är den nyskrivna föreställningen uppbyggd kring örhängen hämtade från bland andra Gustav Mahler, Lili Boulanger, Olivier Messiaen och Kurt Weill. Textförfattaren och regissören Martyna Kaiser har utgått från smärtpunkterna i Coco Chanels liv.

– Vi tror att hon alltid kände sig som en udda fågel i de fina salongerna, säger Kaiser som i stället för att reducera Coco Chanel till passiv musa också låter henne hålla ett brandtal om sin egen betydelse för manliga konstnärer som Pablo Picasso, Igor Stravinskij och Jean Cocteau.

Till skillnad från den franska filmen, "Coco – livet före Chanel" med Audrey Tautou i huvudrollen tar Vattnäs också upp Coco Chanels mer problematiska sidor, bland annat umgänget med en tysk SS-officer under kriget. Efter krigsslutet tvingades hon stänga butiken i Paris och flytta till Schweiz.

– Men hon kommer ju alltid tillbaka vilket är helt otroligt, hon fick världens uppsving på 1960-talet när Jackie Kennedy, Audrey Hepburn och Marilyn Monroe bar hennes kläder, säger Pers Anna Larsson.

Vattnäs producerar även "Carmen" på Dalhalla, en föreställning i storformat med streetdansare, koreograferade av den tidigare Bounce-medlemmen Ambra Succi, och ett hundratal personer på scenen, förlagd till en nutida fattig europeisk förort.

Först ut bland sommarens operor är dock Skånska Operan som med premiär 2 juli i år ger Rossinis "Askungen" på fem slott i Skåne och Småland.

– Det är en känd och spännande historia som dessutom är väldigt aktuell. Det handlar om möjligheten att påverka sitt eget liv, säger producenten Åsa Jensen.

I det gamla fårhuset på Hälje gård utanför Umeå ges för tredje sommaren i rad en operakonsert, i år med operahits från Mozart, Puccini, Verdi, Lehár med flera.

Mer läsning

Annons