Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oskuld i 3D – ny Gävledesigner klipper till

Designern Ida Gerdemark visar en vacker debututställning i Gävle. Men det estetiskt tilltalande är lyckligtvis inte allt.

Annons

Hantverket är fascinerande och nytt för mig. Ida Gerdemark gör avancerade pappersklipp. Vita ark med utsökt utskurna mönster formas till lätta skulpturer.

Hon har hängt dem i osynliga trådar mitt i utställningsrummet – en grupp oskuldsfullt rena jättekristaller.

”Isdansen” kallas verket. Men varje kristall har också sitt eget namn, sitt eget utseende och sina särskilda ornament eller figurer. Stiliserade rosor kan sökas i ”Romantik”, en hare i ”Skogen”.

Ida Gerdemark säger att hon ser formerna som rumsligheter, var och en är en separat värld – ja ungefär som på nätet där man kan välja att kliva in i olika samtalsrum, eller stå utanför och betrakta.

Ida Gerdemark och

Hon har en poetisk ansats men jag fångas mer av arbetets exakthet. Det utstrålar precision, beräkning, en vass och obönhörlig kniv. De utskurna detaljerna ger intryck av att vara finaste ciceleringarna. Tekniken såväl som resultatet signalerar samma stränga klarhet. De mönstrade vita ytorna kan också associeras till spetsgardin, lika oskyldigt sval och förnäm.

Det finns verkligen inget utmanande i ”Isdansen” – som det kanske skulle göra i en alltför tunn spetsblus. Det finns å andra sidan en inneboende spänning i själva hantverket. Här – liksom i allt annat handens arbete – är omständligheten, allt det enahanda, alla nedlagda timmar – den stora utmaningen.

Ida Gerdemark kallar sig papperskonstnär och även flätkonstnär: ”Jag gillar papper och hår för att det är så enkla och anspråkslösa material som går att bearbeta och göra otroligt komplicerade saker av.”

Hon är utbildad formgivare och grafisk designer, uppväxt i Tierpstrakten men sedan ett år bosatt i Gävle. ”Isdansen” är hennes första utställning i nya hemstaden. Den visas i Kulturhuset Gävle, närmare bestämt i en del av Fängelsemuseet. Och kan efter vernissagen lördag 18 februari ses fram till 2 april.

Detalj i pappersklippet

Annons