Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öström glider undan

Mats Öström använder ett ansenligt utrymme, många ord, för att övertyga en tänkt EU-jury om Gävles fördelar (Arbetarbladet i går). Men är det inte vår egen regering som väljer vilken av de svenska kandidaterna som ska bli kulturhuvudstad 2014? I så fall är Öströms stora tal ett slag i luften.

Annons

Även om den där tänkta EU-juryn verkligen skulle bestämma vilken av de svenska städerna som ska komma i fråga, borde Mats Öström ägna tid och kraft åt att försöka övertyga Gävleregionens medborgare om förträffligheten i projektet kulturhuvudstad. Som det mesta inom EU är detta ett projekt som är initierat uppifrån. Får det ingen lokal och regional förankring är det dömt att misslyckas.

I sin artikel glider Mats Öström tyvärr undan alla ”besvärliga” frågor. Som de som Sten O Karlsson rörde vid i sin artikel härom dagen och som handlade om förhållandet mellan ”högkultur” och ”lågkultur”. Gävles projektgrupp har talat mer högljutt om låg- än om högkultur (om jag fattat den rätt). Vi kulturjournalister har följaktligen efterlyst spets-satsningar.

Och hur blir det? Inga svar. Allt är hemligt.

Öström gör inte heller några försök att problematisera eller ens förklara sitt kulturbegrepp. Vad är en ”välutvecklad kulturverksamhet” (som han talar om), konkret? Han talar om kultur ”på bredden” men har inga ord eller tankar kring kvalitet (begreppet är giltigt i både hög- och lågkultur). Han talar om den ”centrala roll” som konst och kultur ska ha, men klargör inte hur vi ska komma dithän. Han skriver mycket om hur kulturen ska bli ”tillgänglig” men inte heller på den punkten är han tydlig.

Mycket väsen och lite ull, kan man sammanfatta läget.

Det är bra att Öström tagit till orda. Men det är beklagligt att Gävles kulturchef bara gör det när han och hans verksamhet fått stöd i pressen. Vid kritik kommer munkavlen på, varje gång.

Det är inte mycket bevänt med samtalet om det förutsätter medborgarnas jubel över makthavarnas agerande.

Kulturchefen Öström har talat. Alla de politiker som beslutat i kulturhuvudstadsfrågorna – var är de i debatten? Vilka bevekelsegrunder har de för att stödja det här projektet, vad vill de uppnå?

Om demokratin ska leva måste de förtroendevalda tala ur skägget.

Mer läsning

Annons