Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otsukas akvarellsaga

/

Ryohko Otsukas konst kräver att man är på rätt humör. Att man förmår lyssna till viskningarna. Hennes svala, meditativa bilder tränger sig inte på, och om man inte är öppen för dem, gör de inte mycket för att bryta igenom.

Annons

Hennes bildvärld är intakt, omisskännelig för konstälskare som besökt Gästriklands gallerier de senaste åren. Akvarell tenderar annars att smetas ut, men Ryohko Otsukas teknik, där lager på lager målas på ett tjockt akvarellpapper, ger akvarellen skarpa linjer och tydliga färgfält. Hon målar mycket kontrollerat, ingenting tycks adderas slumpmässigt.

I vissa av verken, som ”Soundless world”, uppstår en sublim bildpoesi när gyllene pilar plumsar ner och bryter en vattenyta. Andra är så försynta att man går förbi dem utan att kontakt etableras.

Ibland får jag känslan av att vilja sjunka in i en konstnärs värld, låta den omsluta alla sinnen. Ryohko Otsukas konst har en sådan effekt. Man vill liksom bara sväva runt i hennes bilder, röra vid hennes berg, doppa tårna i hennes vatten och stiga mot de stjärnklara himlarna. Just denna gång kanske jag saknar lite temperament i hennes akvareller, men det är alltid en saga att se Ryohko Otsukas konst.

Mer läsning

Annons