Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Övermålad graffiti skrämmer

/

Annons

Strålande samtidsskildring, det skrev jag, i november 2008.

Gävlekonstnären Rolfcarlwerner hade gjort ett graffitikonstverk som fångade bostadsområdet Sätras själ.

Jag tyckte att det var en ömsint berättelse om en sliten miljö och dess invånare.

Målningen har kunnat ses sen dess på en betongmur strax nedanför ingång till Sätra hälsocentral. Den var laglig och beställd av fastighetsägaren.

LÄS OCKSÅ: Strålande samtidsskildring, Rolf

Vi som passerade på gång- och cykelbanan strax intill skymtade sorgsna fasader, en övergiven bil, en unges gympadojor, hunden som blängde svart i höga gräset. Men också unga människor på väg, med drömmar som lyfte som fåglar över hustak och tallar i skymningen.

Rolfcarlwerner påbörjade ungefär samtidigt en liknande bildsvit för stadsdelen Öster som nyligen hade rustats upp. Den blev både monumental och innerlig. Ännu varmare. Om Sätra gick i moll med sitt blåa vemod, så gick Öster i dur, i gulrödaste färgskalan.

LÄS OCKSÅ: Rolfcarlwerner hyllar Mattsson

Men nu är nya tider. Konstnären har under hösten målat över sitt Sätra-verk. Det vi ser i dag är inte längre tydliga vardagsmotiv – utan ett mörkt mikro- och makrokosmos av tentakler, DNA-spiraler, blodomlopp och bubblande former, avancerad spraykonst med associationer till seriemagasinsillustration.

Och Sätras vita höghus har vikts ihop till Oscar Reutersvärds ”omöjliga” geometriska figurer.

Rolfcarlwerner har de senaste åren utvecklat sitt måleri i den här stilen. Mot ”old school-graffiti” som han beskriver det själv. En mer privat nostalgi och levnadshistoria än den folkhemsnostalgi som väggen i sin första version gav uttryck för.

Men visst talar väggens nya utseende också om detta att livet numera pågår mer i en besynnerlig virtuell verklighet, genom ormande kablars osynliga nätverk, än på torget i stadsdelscentrum.

Målningen distanserar med sitt kaos av onaturligt illgröna och ilskna lila färger. Att man känner sig lite skrämd inför dess rasande framåtrörelse är konsekvent.

Graffitin lever i och av nuet. Att uppdatera Sätramålningen är rätt, även om jag kommer att sakna originalet från 2008.

Fast man får så klart vara tacksam över att det inte sker som i Storbritannien och USA – att väggmålningar huggs ut för att säljas som varor på konstauktioner.

LÄS OCKSÅ: Rolfcarlwerner satte färg på bruket

Mer läsning

Annons