Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pälskoppens förbannelse

/
  • Méret Oppenheim med sin skulptur
  • Méret Oppenheim intill sina egna verk
  • Ett självporträtt av Méret Oppenheim taget med hjälp av en röntgenkamera 1964.

Méret Oppenheim geniförklarades redan som 22-åring. Men det världsberömda genombrottsverket har överskuggat hennes övriga konstnärskap. Mjellby konstmuseum vill visa nya sidor av mångsysslaren.

Annons

1936 köpte Méret Oppenheim en kopp, en sked och ett fat på en Monoprix-butik i Paris. Därefter klädde hon den lilla servisen med päls från en getgasell.

Vips så hade den 22-åriga konstnären skapat ett av surrealismens mest centrala verk och hyllades som ett geni. Albert Barr, chef över Museum of Modern Art i New York förälskade sig i den lurviga koppen och köpte omedelbart in skulpturen till museet där den finns än i dag.

Det låter som en framgångssaga. Men för Méret Oppenheims del blev verket snarare en förbannelse. Bara något år efter sitt hejdundrande genombrott sjönk hon ner i en djup skaparkris som varade i 17 år.

Med den retrospektiva utställningen "Méret Oppenheim – beyond the fur cup" vill Mjellby konstmuseum visa konstnärens lätt svindlande mångsidighet. Här presenteras drygt 100 verk i en rad olika tekniker och material som hamnat i koppens skugga.

– Vi har design, smycken, poesi, kläder, film, skissmaterial, fotografier, teckningar, måleri och skulpturer. Hon är verkligen en helt fantastisk tecknare, säger Annelie Tuveros, intendent på Mjellby konstmuseum i Halmstad.

Hon förklarar att museet länge har längtat efter att få visa Méret Oppenheimers konst.

– Jag får en känsla av att hon kanske hade uppskattat vårt initiativ. Hon skrev själv att alla ville placera henne i en fålla, säger Annelie Tuveros som framhåller att även om Méret Oppenheim kom att bli en portalfigur inom surrealismen så var hon långt mycket mer än en surrealist.

Hon utforskade bland mycket annat sexualitet, politik och sina egna drömmar i sin konst och rörde sig med en förunderlig lätthet mellan uttrycksformerna.

– Vi vill framför allt belysa hennes mångfald. Det här är en bred utställning.

Allt detta medan pälskoppen vilar tryggt i Momas förvar på andra sidan Atlanten. Den har nämligen reseförbud eftersom den är så skör.

Mer läsning

Annons