Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Pärlfiskarna" som operabio i Gävle

/

Annons

Gävle Musikdramatiska teater har gett upp och begärt sig själva i konkurs. Föreningen stod för höga operaambitioner i Gävle. Men publiken svek. När ”Tosca” sattes upp i Staffanskyrkan i höstas fick de sista föreställningarna ställas in.

Klen tröst är kanske att medlemmarna och andra operaintresserade kan se operabio i Gävle på lördag 16 januari. Det är Bizets romantiska”Pärlfiskarna” som sänds direkt från Metropolitan i New York till Folkets hus-biografen/Centralteatern.

Uppsättningen av ”Pärlfiskarna” är den första på Met sedan 1916 när legendariska Enrico Caruso gjorde huvudrollen.

Nu står Matthew Polenzani och Mariusz Kwiecien på scenen som Nadir och Zurga, de två pärlfiskarna vars vänskap sätts på prov när de slåss om en vacker prästinna, gestaltad av Diana Damrau.

Pärlfiskarnas sång ”Au fond du temple saint” sägs vara en av de mest kända duetterna inom operakonsten.

Metropolitan-uppsättningen hade premiär på nyårsaftonen. På lördag visar Folkets Hus och Parker den live på bio på sina biografer över hela Sverige, däribland Gävle.

Ytterligare fem operabio-tillfällen kommer i Gävle framöver. Också de från Metropolitan. Det är ”Turandot (30 januari), ”Manon Lescaut (5 mars), ”Madame Butterfly” (2 april), ”Robert Devereux” (16 april och ”Elektra” (30 april).

Men ingen mer opera från Gävle Musikdramatiska Teater, enligt beskedet nyligen om konkursen. Det är en förlust. Recensenterna som såg höstens ”Tosca” var lyriska.

Mer läsning

Annons