Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Partiledaren som klev in på teatern

/
  • 25 april har
  • Aksel Morisse (i röd slips) med flera skådespelare i Uppsala stadsteaters uppsättning av Daniel Suhonens reportagebok
  • Skådespelarna Aksel Morisse och Lovisa Onnermark i
  • Daniel Suhonen gav ut sin reportagebok
  • Stina Oscarson har skrivit pjäsens manus efter Daniel Suhonens reportagebok

Daniel Suhonens reportagebok "Partiledaren som klev in i kylan", om Håkan Juholts månader vid makten, blev en av förra årets snackisar. Nu har pjäsen premiär på Uppsala stadsteater.

Annons

När Daniel Suhonens vän, dramatikern Stina Oscarson, läste hans bokmanus frågade hon genast om hon kunde få dramatisera det.

– Jag tror inte att jag hade klarat av att göra det själv, jag var ganska utmattad efter boken. Det är bra att någon annan skär i det, säger Suhonen.

Boken har bearbetats i flera led. Stina Oscarson har skrivit manus, Dennis Sandin regisserar, skådespelarna tolkar. I pjäsens centrum finns en grupp människor ur en splittrad arbetarrörelse, som alla har läst Daniel Suhonens bok om Håkan Juholt. Det blir ett slags "Machiavelli på Sveavägen 68", en berättelse om makt, politik, visioner och svek.

Stina Oscarson såg genast berättelsens dramatiska värde.

– Den innehåller allt som utgör god dramatik: stora politiska och personliga konflikter och intriger, säger hon.

Att boken är dokumentär, och dessutom handlar om händelser som inte ligger långt tillbaka i tiden, medan teatern är fiktiv tas i beaktande, men det är inget nytt, enligt Oscarson.

– Teatern har i alla tider bearbetat det som händer omkring oss. Jag är konstnär i grunden och förhåller mig alltid ganska vårdslöst till verkligheten, säger hon, och fortsätter:

– Jag är inte ute efter att hänga ut någon, det här handlar om ett större politiskt spel. Det centrala temat är kapitalets makt över politiken och hur det påverkar demokratin.

Daniel Suhonens bok avhandlar verkligheten, men i pjäsen blir personerna snarare representanter, menar han. Han har inte varit så involverad i pjäsen, men ser den som en "bokens nära släkting".

– Förhoppningen är att föreställningen ska rymma både humor och allvar och visa hur vår demokrati är utsatt för hot, säger han.

Mer läsning

Annons