Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pascalidou gör comeback i radion

/
  • Alexandra Pascalidou om hatet som fick henne att lämna

Till slut blev hatet och hoten för mycket för "Ring P1"-programledaren Alexandra Pascalidou. I mitten av februari lämnade hon landet för återhämtning. Men på söndag är hon tillbaka igen.

Annons

I tisdagens "Aktuellt" berättade Alexandra Pascalidou om hur hon försökte hålla en lugn och saklig ton under direktsändningarna i radion samtidigt som hat strömmade in via mejl och sociala medier. Hon stod emot länge, men under en sändning i februari kände hon att hon inte kunde andas. Då lämnade hon "Ring P1" och landet. Men nu är hon tillbaka och på söndag ska hon leda "P1 Debatt: Om den växande antisemitismen och islamofobin".

I "Aktuellt" beskriver Alexandra Pascalidou hatet hon utsatts för och opponerar sig mot termen "nättroll".

– Det här är inga troll. Troll är gulliga! Det här är människor som är rasister och sexister och som hittar sina måltavlor som de systematiskt försöker bryta ner, säger hon.

Hon menar att det är viktigt att man gemensamt värnar om en "anständig samtalston".

– Dels kan ju rättsväsendet göra sitt, trots att det inte alltid räcker det de har gjort hittills. Men framför allt måste vi alla våga, och ju fler vi är, desto svårare blir det för dem att attackera oss.

Alexandra Pascalidou menar att människofientligheten, rasismen, sexismen, homofobin och antisemitismen har funnits i landet länge. Men hon upplever att hatet har trappats upp.

– De senaste åren har ju den rumsrena och respekterade rasismen klivit in i parlamenten i hela Europa. Vi ser att de har vunnit mark och det märker man direkt på att de har blivit mer aggressiva, säger hon i programmet.

I "Aktuellt" berättar hon att kärleken hon har fått av läsare har gett henne ny kraft, men att det framför allt finns en anledning till att hon fortsätter kämpa:

– Det är när de börjar fira och hurra över att jag ska lämna landet och mitt arbete, då känner jag att jag måste frambringa den motståndskraft jag har kvar. För vi kan aldrig låta de mörka krafterna vinna.

Matilda Kvarnström Lantz/TT

Mer läsning

Annons