Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pianohistoria inget för Gävle

/
  • Flytten gick till Karlholmsbruk, förbi Gävle som gick miste om chansen att bli Sverigecentrum för klaverhistoria.   Foto: Klaverens hus

Annons

Gävle missade chansen. Vi fick inget ”pianomuseum”.

Men grattis Karlholmsbruk! Här har nu Sveriges största samling av klaverinstrument fått ett nytt hem.

Ett halvt tusen pianon, flyglar och orglar tillsammans med industriminnen från nedlagda svenska pianofabriker.

En värdefull nationell instrumentsamling som de senaste åren varit på vift och bland annat förvarats i övergivna sjukhuskulvertar.

Det kallades kulturskandal, av Eva Helenius, ordförande i föreningen Klaverens hus.

Arbetarbladets kultursida kunde i höstas berätta om förhoppningarna att äntligen skapa ett riktigt klavercentrum där svensk pianomakarkonst kunde visas upp.

Föreningen Klaverens hus grundades 1998 och etablerade sig då i Söderhamn där man dock efter en tid inte längre kände sig ha stöd från kommunen. Planen blev att flytta till Gävle.

Stödkonserter gavs i vintras på Gävle slott. Föreningen hittade ett hus på högskoleområdet som skulle passa utmärkt. Superspännande, uttalade sig en chef på kommunens kulturkontor.

– Men vi hörde inget mer från Gävle och vi kunde inte vänta, säger Eva Helenius.

Istället hamnade samlingen drygt tre mil bort – i en magasinsbyggnad i Karlsholmsbruk. En bra lokal med stora ytor och goda klimatförhållanden för instrumenten, enligt föreningen.

Klaverens hus har äntligen fått sitt hus.

– Det är skillnad som natt och dag mot Söderhamn, tycker Eva Helenius.

28 vändor med stor lastbil och två vändor med långtradare med släp krävdes för att forsla dit alla föremål!

Klaverens hus är, ska sägas, inte enbart sina klaviaturinstrument. Man vårdar praktfulla flyglar, tramporglar och automatiska spelapparater – men även konstruktionsritningar och pianostämningsverktyg. Idén om Klaverens hus är ett musik- och forskningscentrum med samlingarna som bas.

Att ordna konserter hör till uppgiften. I den norduppländska bygden passar Klaverens hus som familjemedlem i ett etablerat kammarmusiksammanhang. Och inte minst genom närheten till den berömda Cahmanorgeln i Lövstabruk.

En stödkonsert för Klaverens hus ges just i Lövstabruks kyrka nu på söndag 21 juni. Organisten, tonsättaren och musikprofessorn Hans-Ola Ericsson spelar tillsammans med Lena Weman Ericsson, traversflöjt. På programmet står verk från 16- och 1700-talet av bland annat Händel och Johan Helmich Roman.

Gamla klaver har andra egenskaper än de moderna. De kan ses som tidsmaskiner till musik, förklarar Klaverens hus.

Mer läsning

Annons