Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pjäsen som skriver teaterhistoria – äntligen till Sverige och Gävle

/
  • Riksteatern är på turné med en svensk uppsättning av Broadwayklassikern
  • Josette-Bushell Mingo är regissör för Riksteaterns uppsättning av
  • Kayode
  • Kayode

Efter 56 år sätts Broadway-klassikern "En druva i solen" upp i Sverige. En berättelse om drömmar, rasism och klasskamp.
– Den är pinsamt nog högaktuell i dag, säger Kayode "Kayo" Shekoni som gör sin teaterdebut i pjäsen.
Tisdag 5 april når "En druva i solen" slutligen Gävle.

Annons

Lorraine Hansberrys pjäs "En druva i solen" räknas som en självklar Broadway-klassiker. Pjäsen utspelas i ett Chicago starkt präglat av rasism och skildrar en svart familj från underklassen och dess kamp för att bli accepterad av medelklassen. Den uruppfördes 1959 med Sidney Poitier i huvudrollen och har sedan dess blivit både Hollywood-film och musikal.

Först nu, efter ett drygt halvsekel, når den Sverige. Den 5 februari hade pjäsen nordisk premiär på Riksteatern i Hallunda och reste därefter på turné över landet med nedslag på Gävle Teater 5 april.

Arbetet med att realisera projektet har förts i motvind.

– Jag försökte sätta upp pjäsen för fyra år sedan. Då berättade man för mig att pjäsen inte skulle tilltala en svensk publik, säger Josette-Bushell Mingo och suckar.

Men hon understryker att "En druva i solen" är högaktuell i samtidens Sverige.

– I Sverige finns det som vi alla vet en växande flodvåg av afrofobi, islamofobi och homofobi. Även om vi kanske inte kan förändra detta så kan vi skapa en plats för bekräftelse. Den här pjäsen kan ge oss styrka, säger Josette-Bushell Mingo.

Kayode "Kayo" Shekoni, som gör rollen som Lena Younger, instämmer.

– Jag skulle rent av säga att det är pinsamt hur aktuell den är. Det är häpnadsväckande att vi inte har kommit längre.

Hennes ansikte lyser av entusiasm när hon berättar om föreställningen. I november fick hon ställa in sin medverkan i gruppen Afro-Dites show efter att ha genomgått cancerbehandling. Men nu mår hon bra. Pjäsen ger henne energi. Samtidigt har arbetet med texten varit en omtumlande process.

– Det har väckt minnen. Min pappa kommer från Nigeria och min mamma från Sverige. Det är klart att det inte har gått obemärkt förbi.

Hon berättar om tillfällen då hon nekats att åka taxi och om personalen på förskolan under hennes uppväxt som hela tiden ville ta på hennes hår.

– Det här är en pjäs som tvingar dig att stå upp för vad du tror på. Under resans gång har jag frågat mig själv varför jag inte tagit ställning tidigare och varför jag har varit så rädd.

Riksteaterns uppsättning av "En druva i solen" är unik eftersom hela ensemblen, med ett undantag, består av svarta skådespelare. Kayode Shekoni säger att det har en oerhört stor betydelse.

– Ursäkta franskan, men det är verkligen så jävla dags. Vi skapar historia. Jag tror också att det kommer att betyda mycket för publiken. Det kommer att väcka både frågor, nyfikenhet och rädslor.

Mer läsning

Annons