Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikernas kultursmak fastställd

/

Hur ser politikernas kultursmak ut?

Helsingborgs Dagblad har skickat ut en enkät till ledamöter i Riksdagen, vars svar också har släppts i bokform.

Vi har granskat och utvärderat våra lokala Gävleborgspolitikers svar.

Annons

Sven Bergström, C

Utnäs, Hälsingland.

Favoritbok: ”Flykten från friheten” av Erich Fromm.

Vår utvärdering:

Sven Bergström plockar många lokala poäng i sin kultursmak: Iggesundsgänget står för största scenupplevelsen och hans främsta musikminne är spelmansstämman i Delsbo 1970. Sven Bergström är uppenbarligen bonde-Centern old school och inte Stureplans-Centern. Likt så många andra ledamöter väljer han ”Så som i himmelen” som favoritfilm – om Riksdagen fördelade filmstödet skulle Kay Pollack Joakim von Anka-simma i pengar.

 

 

Ulla Andersson, V

Gävle

Favoritbok: ”Maria” av Fred Eriksson.

Vår utvärdering:

Ulla Anderssons kultursmak är lika röd som hon själv. Att hennes största musikupplevelse är att hänga på den alternativa festivalen Urkult förvånar inte kulturredaktionen, som på nära håll har sett henne dansa till vänsterpopparna Florence Valentine. ”Gökboets” antiauktoritära budskap förvånar inte heller. Favoritboken ”Maria” skildrar författarens mors umbäranden som statarhustru. Vi får hoppas att Ulla Andersson även konsumerar kultur från den blå fiendesidan, så att hon inte bara får sina åsikter strukna medhårs.

 

 

Åsa Lindestam, S

Söderhamn

Favoritbok: Anna Politkovskajas ”Rysk dagbok”.

Vår utvärdering:

Vissa av politikersvaren lider av grav namedropping, men en sådan politiker är inte Åsa Lindestam. Hon verkar uppleva kultur utan att fästa sig så mycket vid om det är högt eller lågt – eller ens vem som står bakom verket. Favoritfilmen kan hon inte specificera närmare än ”hon som dog i ALS”, och bästa konstupplevelsen var en guide i Danmark som berättade om ett konstverk vars namn hon inte nämner. Men likt många av sina kolleger säkrar hon upp med ett lokalt kort: dansande ungdomar från Söderhamn.

 

 

Hans Backman, Fp

Hofors

Favoritbok: ”Under vulkanen” av Malcolm Lowry.

Vår utvärdering:

Hans Backman kanske i coolhetsnivå inte når upp till moderaten Hans Rothenberg, vars bästa musikupplevelse är när ”en bindgalen Iggy Pop kommer mot mig och måttar en rak höger. Han missar och jag klappar honom på axeln.” Men Hans Backman tar hem coolhetspriset i Gävleborg, med Rolling Stones och Ebba Grön som bästa scenupplevelser och ”Pulp fiction” som bästa film. Favoritboken ”Under vulkanen” om en supande och självdestruktiv diplomat känns inte så duktigt folkpartistisk. Av Gävleborgs ledamöter verkar Backmans bokhylla roligast att botanisera i.

 

 

Raimo Pärssinen, S

Hofors

Favoritbok: ”Sagan om Ringen” av JRR Tolkien.

Vår utvärdering:

Av våra Gävleborgspolitiker är Raimo Pärssinen den störste svennebananen. Hans politiska åsikter syns i ”Ådalen 31” som bästa scenupplevelse, men i övrigt är det folkligt värre. ”Sagan om ringen”, Colin Nutley, Carl Larsson och Björn Skifs. Kanske är det tur att Colin Nutley aldrig har gjort en arbetarfilm med Björn Skifs i huvudrollen som jagas av orcher i Carl Larsson-miljöer. Även om Raimo Pärssinen hade köpt biljett.

 

 

Margareta B Kjellin, M

Hudiksvall

Favoritbok: ”Da Vinci koden”.

Vår utvärdering:

Det verkar vara tråkigt att vara Margareta B Kjellin. Nog för att det kan vara svårt att välja bästa film, men ett bättre svar än ”vet inte” måste finnas. Konserter går hon helt enkelt inte på, vad det verkar aldrig någonsin, eftersom hon inte kan plocka upp ens en hygglig ur minnet. Arketypen för bilden av den nya kulturellt ointresserade borgerligheten.

 

 

Bodil Ceballos, Mp

Axmar Bruk

Favoritbok: ”Putkinotko”.

Vår utvärdering:

Bodil Ceballos enkätsvar ger en avslappnad attityd till kultur. Hur hon upplever den spelar in, som Dalí-utställningen i Figueres som hon såg ”tillsammans med ett gäng barn”. Eller Zappa-konserten ”en kväll med månförmörkelse”. Svaren ter sig spontana och opretentiösa. Även Bodil Ceballos får in det lokala perspektivet med Peter Oskarsons uppsättning av ”Allt rör sig” i Gasklockorna. Hennes smak är inte kopplad till politik, som Ulla Anderssons.

 

 

Sinikka Bohlin, S

Gävle

Favoritbok: ”Hundra år av ensamhet” av Gabriel García Márquez.

Vår utvärdering:

Egen körsång och annan privatkultur drar många av de andra politikerna till med som svar, men Sinikka Bohlin föredrar opera och film som visas på 7:an. Hon är den politiker i Gävleborg som allra minst räds att vara så där kulturelitistisk att Göran Hägglund går upp i falsett om ”verklighetens folk”. På bio ser hon helst finländske Aki Kaurismäki, i läsfåtöljen vill hon ha mustig magisk realism och på scen vill hon se ”Madame Butterfly”. Har hon en mer avancerad smak än sina kolleger, eller är hon bara ärligare?

 

 

Fotnot: Övriga lokala ledamöter finns inte med på listan. Roland Bäckman från Ljusdal svarar ”av princip” inte på enkäter.

Mer läsning

Annons