Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Priapos trädgård etta

/
  • 1. Priapos trädgård. När växtligheten kryper längre upp över karossen i höst kommer rondellen att se ut som Trafiksäkerhetsverkets version av

Annons


Spännande och småfräckt konstverk!
Minst 100 webbkommentarer säger annorlunda: drogtesta beslutsfattarna och fy faan vad fult, sanslöst slöseri med pengar. Insändarstormar – som de ser ut på anonyma internet – är elaka orkaner.
I Gävle visar sig ett djupt förakt för konstnärligt skapande, en kompakt motvilja mot att försöka förstå innehållet i ett konstverk. Det anses av någon anledning fritt fram att vara totalt respektlös mot yrkesgruppen konstnärer – och mot utbildade experter (de som beställt konstverket) därför att de råkar vara specialister på konstvetenskap i stället för datanätverk eller älguppfödning.
Foto: Britt Mattsson


Konstkritiker i Dagens Nyheter. Har i en avslöjande artikelserie nyligen granskat Sverigedemokraternas valmanifest om vad ”sund” konst ska vara – med Gävleavdelningen som avskräckande exempel.
Vet ni om, ni som skäller på de rosa rondellskulpturerna i Gävle, att ni ansluter er till Sverigedemokraternas konstsyn med rötter i nazismen?Samtidigt – man kan inte låta bli att imponeras av Gävlebornas aggressiva formuleringskonst och engagemang: ”planerat vansinne”, ”varför inte ställa en pensionerad väghyvel på torget”, ”ställ dit en kamouflagemålad pissoar i stället”.
Faktum är att Gävlebilister diskuterar konsten och livet och kommunalpolitik (och kanske lite trafikvett) varenda dag när de upphetsat svänger och blänger i Gustavsbrorondellen.Rondellkonstnären Ingo Vetter hyllar Gävle, stadens grönska och parker. Och hur tackar vi honom? Genom att åtminstone ta del av hans tankar kanske. De finns att läsa i en nytryckt och romantiskt upplivande liten skrift som Konstcentrum gett ut inför invigningen av ”Priapos trädgård”.Först måste vi försvara den mot illasinnade nattliga attacker. Och sen måste vi lyckönska till att gården levt upp igen. Med utställningar och författarmöten och billiga, trevliga konserter som det ska bli i sommar i det nydesignade trädgårdskaféet. Koppla av i skuggan under vårt gamla körsbärsträd, hälsar Joe Hill-gårdens drivande kraft Christer Forsberg. Ja tack!


anser vi att Strömvallens läktare måste bevaras. Som rondellkonst, föreslår veckans skämtare. Ok, den kan vi bjuda på.

Lena Wennberg (1), Erika Bjerström (2), Bengt Berg (3), Gävle Symfoniorkester (4), Södervägg (5).

Mer läsning

Annons