Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pricksäkerhet belönas på Kulturtoppen

/

Vi listar sånt och såna som utmärker sig och gjort sig förtjänta i veckan. Aktuellt beröm – fredagar på kultursidan!

Annons

(ny) Älvkarleby)
Men det är ju lysande! Älvkarleby gjorde det igen – lyckades pricka in en Nobelpristagare i litteratur. Hädanefter kommer hela världens kulturjournalister att följa utdelningen av Stig Dagermanpriset. Det har visat vägen. Först Jelinek, sedan Le Clézio. Dags att byta namn till Lilla Nobelpriset?

(ny) Kapitalismens kris
Rör inte våra stackars sparpengar. Men visst är det nyttigt att bli påmind om att det system som vi kallar marknadsekonomi har sina brister. ”Ekonomi är ingen vetenskap – det är ett (jävla) sällskapsspel” som tecknarparet Berglins figurer suckade i veckan.

(ny) Gävles chanser
På topp! Gävle har äntligen avslöjat alla hemligheter och framträtt öppet med innehållet i sin ansökan om att bli Europeisk kulturhuvudstad 2014. Själva tävlingsbidraget inlämnat alltså. Tjusigt EU-stajlat, gott om självförtroende och vilken kraftfull röst. Nej, ni kan inte telefonrösta.

. (3) Annamia Larsson
Blåser det svåra valthornet lätt som en plätt. Gävle Symfoniorkesters nya hornist visade på ett grandiost och härligt mjukt spel i sin första solokonsert med orkestern.

(ny) Karin Johansson
Radio Gävleborg lät lokala idrottsprofiler måla tavlor som sedan auktionerades ut till förmån för Världens barn i går. Vår favorit: Brynässpelaren Karin Johanssons sparsmakade och fartfyllda skott. Gick bort i direktsändning för 500 spänn. Och Nicklas Bäckström, din expressionistiska vinnardröm var också jättefin. Alla kan! Låter som om kulturhuvudstadsgruppen haft ett finger med i spelet...

Horace Engdahl. Randig slips i år. Vågat.

anser vi att Strömvallens läktare måste bevaras. Arenaförslagen skulle ha kommit i tisdags men presentationen blev uppskjuten. För all del, ta gärna god tid på er att komma till sans.

Jonte Nynäs (1), Nya Flanör (2), Katarina Frostenson (4), Avbockning (5).

Mer läsning

Annons