Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Protesterna kom som en chock

/
  • Feminist.  Sherry Jones  känner att hennes uppgift är att skildra starka kvinnoöden ur historien. Nästa uppgift är att berätta historien om fyra drottningar under medeltiden.
  • Kontroversiell roman. ”Medinas juvel” stoppades av författarens amerikanska förlag.

Hon såg sig själv som en brobyggare mellan två kulturer. Föga anade Sherry Jones att hennes bok om profeten Muhammeds hustru Aisha skulle orsaka ett mordförsök och en inflammerad debatt om islam.

Annons

I fem år arbetade den amerikanska journalisten Sherry Jones med boken ”Medinas juvel”. Hon gjorde intensiv research, letade efter allt tillgängligt material om profeten Muhammed och hans tolv fruar, skrev och skrev om.

Men trots det omfattande arbetet slog det henne aldrig att boken skulle kunna uppfattas som kontroversiell.

– Nästan allt som finns i min bok kan man ju hitta i faktaböcker. Jag har tagit 29–30 historieböcker och komprimerat dem till ”Medinas juvel”. De idéer jag framför här är inte omskakande, de har redan lagts fram av andra, av akademiker och historiker.

I dag vet hon bättre.

Förra året stoppade det amerikanska förlaget Random House publiceringen av ”Medinas juvel”, med hänvisning till att den kunde verka stötande för muslimer.

I september 2008 utsattes hennes brittiske förläggare för ett brandattentat i bostaden. När Sherry Jones, som nu, åker på internationella författarbesök garanteras hennes säkerhet av livvakter.

– Man kan aldrig veta sådant här i förväg. Det mesta av kontroversen kring böcker och konstverk har varit politiskt baserad och inte alltid utgått från verket. Många av dem som protesterade mot Rushdies ”Satansverserna” hade till exempel aldrig läst boken... även om den är rätt provokativ. Mycket mer än min bok, faktiskt.

Den kritik som har riktats mot Sherry Jones handlar delvis om historiska faktafel och att hon utrustat sin hjältinna Aisha med en modern kvinnas attityder.

Men boken har också kallats för ”orientalisk chic-lit” och anklagats för att göra mjukporr av ett av islams viktigaste historiska skeenden.

– Det var kanske det mest överraskande. Jag har alltid tyckt att sex i litteratur är som bäst när man utforskar människors känslor, inte själva akten. När jag skrev om Muhammeds och Aishas relation fokuserade jag på hennes känslor, inte på samlaget.

Det var Aishas styrka och handlingskraft som eggade Sherry Jones fantasi. Men Sherry Jones har också velat göra porträttet av Muhammed så respektfullt som möjligt.

– När jag gjorde min research insåg jag att Muhammeds idéer var så annorlunda jämfört med den negativa bild vi har av honom i USA. Genom att dela med mig av min kunskap om islams ursprung och de personligheter som grundade islam så hoppades jag kunna skapa en större förståelse för religionen.

Sherry Jones är fortfarande besviken över Random Houses beslut att inte publicera ”Medinas juvel”. Däremot är hon mycket nöjd med att hennes förlag i Serbien, som på samma grunder försökte dra tillbaka boken, ändrade sig efter massiva protester.

– Det är ett bevis på folkets makt. Om du använder din yttrandefrihet så kan det göra skillnad. Att hålla tyst är att hålla med.

Mer läsning

Annons