Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Provocerande teater på öppen gata

/
  • Ana Gil de Melo Nascimento och Filip Alexandersson är redo att provocera folk som passerar förbi Dramaten i Stockholm den 14 och 15 augusti.
  • Ana Gil de Melo Nascimento och Filip Alexandersson satsar på att reta upp publiken i performanceverket
  • Så här såg det ut när

En sanningssägare i en bur på gatan ska få folk att reagera. Publiken kan välja att lyssna – eller tysta "Provokatören".
– Det går inte att förbereda sig på vad som ska hända, säger Ana Gil de Melo Nascimento, som ska försöka provocera människor utanför Dramaten.

Annons

Den 14 och 15 augusti går ingen säker vid Dramaten i Stockholm. Som en del av Stockholms kulturfestival sätts då Christian Lollikes performance "Provokatören" upp på gatan utanför nationalscenen.

Skådespelarna Ana Gil de Melo Nascimento och Filip Alexandersson ska turas om att sitta i en bur och medelst megafon försöka provocera förbipasserande genom att prata om ämnen som kapitalism, rasism och miljö.

– Det finns rädslor kring vad man kan prata om i det offentliga rummet. Man är ju rädd, annars hade man i det privata varit kaxigare ute på stan och hoppat på folk som man tycker gör något fel. I buren får man släppa fram allt det, det tycker jag är jättelockande, säger Ana Gil de Melo Nascimento.

Både hon och Filip Alexandersson tycker att det ska bli spännande att se var gränsen går, vad människor tycker är provocerande. De är också intresserade av hur man får uppmärksamhet i det offentliga rummet.

– Om man åker tunnelbana eller är ute på stan är det ofta någon halvgalning som försöker berätta hur saker och ting står till. Men man lyssnar inte, man orkar inte, har inte tid. Det här blir ett slags mellanting, det finns en avsändare och vi har mask och sitter i en bur. Då kanske man lyssnar på ett annat sätt, säger Filip Alexandersson.

Christian Lollike har skrivit textdelar som skådespelarna utgår från men det mesta kommer ändå att bygga på improvisation. Det är svårt att förbereda sig och de ser fram emot projektet med skräckblandad förtjusning.

– Det är läskigt eftersom det är omöjligt att förutse var gränsen går. Man vill inte såra någon eller bli personlig. Men jag vet inte, det kanske blir så ändå, säger Ana Gil de Melo Nascimento.

Om någon får nog av provokatören i buren finns det dock ett sätt att tysta den. Genom att kasta en boll på måltavla kan man få skådespelaren att ramla ner från piedestalen.

– Det blir spännande att se vad som händer när publiken faktiskt får reagera, när de får ta upp sina tomater och kasta. På teatern är ju det vanliga att folk applåderar och är positiva och sedan går de hem och säger "det här var värdelöst", säger FIlip Alexandersson. (TT)

Mer läsning

Annons