Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Queerlequin förnyar kiosklitteraturen

/
  • Queerlequins initiativtagare vill att fler läsare ska känna sig inkluderade när de läser den populära genre som brukar kallas kiosklitteratur.

Romantik, erotik och normbrytande relationer. Bokserien Queerlequin vill etablera en subgenre som inkluderar fler perspektiv i kiosklitteraturen.

Annons

"Kiosklitteratur", "ful-litteratur", "tantsnusk"... Kärt barn har många namn – och många läsare. Projektet Queerlequin vill erbjuda lättsam erotisk litteratur, men utan normativa könsroller.

– Det finns ett stort behov av lösgodislitteratur. Alla typer av människor konsumerar så kallad ful-litteratur. Tanken med Queerlequin är att skapa ful-litteratur som inte behöver dras med alla de här förtryckande normerna och ändå tillfredställer behovet av lättsam text, säger Nanna Salemark, förläggare på Genusredaktörerna.

Genusredaktörerna tog nyligen över Queerlequin-utgivningen från projektets initiativtagare som vill vara anonyma. Det gäller även författaren "Noam Frick" som skrivit de första tre Queerlequinböckerna. Pseudonymer är enligt Nanna Salemark vanliga inom erotikgenren. I den senast utgivna boken, "Trägen vinner", inleder en ung hemlös gatumusiker ett förhållande med en dominant affärskvinna, en relation som är allt annat än på lika villkor.

Hur queert ska det vara för att platsa som Queerlequin?

– Det har vi funderat mycket över. I "Trägen vinner" ville de vända på "Fifty shades of Grey"-grejen. De övriga två böckerna är en kille-kille-historia och en tjej-tjej-tjej-historia. Utmaningen ligger i att avgöra vilka fallgropar vi går i, och det gäller inte bara sexualitet och etnicitet, det gäller normkritik på alla nivåer, säger Nanna Salemark.

Ambitionen är inte heller att inrymma ett totalt queertänk i en och samma historia.

– Det är därför det känns viktigt att det är en serie, så man kan beta av i olika takt och på olika nivåer och skapa mångfald.

Målsättningen är att etablera Queerlequin först som bokserie och på sikt som egen genre. Visserligen finns det redan ett stort utbud av queer erotisk litteratur, men inte inom det mer lättillgängliga segmentet.

– Det finns en fördom om att queerkultur är svårtillgänglig, och att den bara vänder sig till dem som identifierar sig som queer. Men så behöver det inte alls vara, säger Nanna Salemark och klargör vilka ingredienser som krävs för att skapa eggande läsning för alla.

– Det ska vara roligt och lite tramsigt och innehålla romantik, erotik och en aning spänning. (TT)

Mer läsning

Annons