Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räkna med slagsmål

Tjejerna slåss snart lika oförsonligt som killarna. Alltfler unga flickor döms för misshandel.

Annons

Förklaringen hittar Peter Gill, pedagogikprofessor på Högskolan i Gävle, i den ökande jämställdheten, läser jag i GD. Nämligen att tjejer, flickor, kvinnor i alla möjliga avseenden närmat sig en sorts manlig kultur, en maskulinitetskultur. De dricker och spelar fotboll och övar kampsporter som ”riktiga karlar”.

Jag är helt ense med Gill om att förändringar i genusmönstren spelar roll i sammanhanget. Men frågan är om tjejernas våldsamma ”grabbighet” är ett tecken på att jämställdheten går framåt. Är det inte snarare så, att allsköns manliga mönster alltjämt är norm i vårt samhälle? Att de sitter bergfast och kommer att göra så tills en annan och mer målmedveten politik för jämställdhet får ordentligt utrymme.

Alltför många (inräknat företagsledare och politiker) tycks tro att jämställdhet är detsamma som att kvinnorna blir som männen.

Fel.

Det blir ingen jämställdhet av en stenhård satsning på ”arbetslinjen” och lite bortviftningar och nålpengar (vårdnadsbidrag och avdrag för hushållsnära tjänster) för det reproduktiva arbete som är nödvändigt för släktets fortlevnad och för samhällets överlevnad.

Det blir ingen jämställdhet så länge de styrande fortsätter tro att de traditionellt manliga livsformerna är bättre och alltså bör vara norm, medan de traditionellt kvinnliga (omsorg) betraktas och behandlas som lägre stående verksamheter som kan förpassas till en arbetande underklass på det att medel- och överklassernas kvinnor ska kunna bli just som männen.

Det blir ingen jämställdhet när femtiotimmarsvecka är en självklar förutsättning för framgång och när frånvaro för vård av barn blir bock i kanten i karriärprotokollen.

En fungerande jämställdhet förutsätter en väv gjord av båda sfärerna, både den traditionellt manliga och den traditionellt kvinnliga. I en fungerande jämställdhet har ”kvinnokulturen” ett värde och är något eftersträvansvärt för både män och kvinnor.

Dit är det lång väg att gå. Förvånas därför inte att en del slagsmål uppstår under färdens gång.

Mer läsning

Annons