Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätt fråga till Kronprinsessan

/

Vi journalister ställer frågor och vet att vi inte alltid får svar. Eller ett svar som är värt någonting, som säger någonting relevant och inte bara staplar ord likt en pressad politiker. Men frågorna måste ställas ändå.

Annons

SVT-reportern Rolf Fredriksson fick springa Twitter-gatlopp efter att, i rapporteringen från minnesceremonin i Auschwitz, ha frågat Kronprinsessan Victoria om släktens kopplingar till nazismen. Både som anhängare och, i fallet Folke Bernadotte, motståndare. Kronprinsessan svarade artigt och intetsägande.

Är det helt orimligt att be henne reflektera kring familjens historia? Jag är inte en anhängare av att människor ska stå för vad förfäder har gjort – och ännu mindre av att de ska ta åt sig äran för det. Men med kungafamiljen är det liksom hela grejen. Kronprinsessan Victoria står där vid Auschwitz som representant för Sverige för att hennes förfäder har lyckats klamra sig fast vid tronen.

Är det smaklöst att dra upp familjehistorien med en överlevande, Hédi Fried, som står intill? Kanske. Men journalistik som ständigt trippar runt den goda smaken är inte mycket värd.

SVT:s hållning gentemot hovet lämnar mycket att önska, med ”Året med kungafamiljen” som fetaste skämskudden, men i detta fall förtjänar de en eloge och inte en rojalistskitstorm i sociala medier.

KE

Mer läsning

Annons