Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Recension: Ärligt och underhållande med Heberlein

/

Annons

Man blir genast osäker: Har Heberlein gjort en föreläsning eller en standup-föreställning?

Heberlein som i vanliga fall är doktor i etik vid Lunds universitet, kanske gör det lätt för sig genom att bara föreläsa precis som hon gör i vanliga fall på jobbet för sina studenter. Så kanske det ligger till.

Men Ann Heberlein får gärna undervisa mig i alla fall. Hon är rolig, ärlig och tänkvärd. Genom sin monolog på Gävle teater söker hon efter meningen med livet, berättar om sin bipolära sjukdom och om sin stora rädsla för att dö.

Hennes berättande har många drastiska vändningar och lika många utläggningar och liknelser. Heberlein tycker till exempel att man borde bosätta sig på dygnet runt-gym för att slippa ha ångest över amorteringar och fritidssysselsättning. Hon återkommer många gånger till den mänskliga ångesten. Hur den både plågar oss samtidigt som den kan vara en drivkraft att uppnå saker.

Det är väldigt befriande att lyssna på Heberleins nakna och ärliga berättande.

Om hur hon Facebookar sina ex på nätterna, hur hon är skadeglad över att folk har svårare att sova än henne och hur hon räknar hundar om nätterna för att själv lyckas somna.

Publiken skrattar nervöst och kanske även lite igenkännande.

Det står i alla fall helt klart att den osminkade sanningen är befriande i dessa tider där vi matas med floskler, hyckleri och corporate bullshit.

Sanningen är befriande för att man är så ovan vid att höra den.

Även om Heberleins show har ett spretigt upplägg och kanske inte den snyggaste inramningen så är det en trovärdig och rak föreläsning med humoristiska inslag.

Men hur var det med meningen med livet och vår existentiella ångest då?

Tja, Heberlein tycker att man ska se döden mer som ett äventyr - något man inte testat förr.

Mer läsning

Annons