Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Redo för andra vågens poddradio

/
  • Text- och Detektivbyrån tycker att svensk poddradio har fastnat i ett visst format. Nu vill de visa hur mediet kan utmana traditionell radio. ARKIVBILD.
  • Gänget bakom poddserien
  • I poddserien
  • I USA har välproducerade poddserier som

"Ljud för alla sinnen". Så beskriver Text- och Detektivbyrån sitt arbete. Syftet är att utveckla det format som svenska poddar har fastnat i och att experimentera med både ljud och berättelser.

Annons

– Den sortens radio som jag tycker om att göra har blivit alltmer passé. Då tänkte jag att jag gör det som en podd i stället, säger Sandra Löv, som grundade Text- och Detektivbyrån tillsammans med Tuvalisa Rangström och har arbetat med radio sedan 1990-talet.

Hon menar att det i framför allt USA har skett ett skifte bland poddarna. Sedan serien "Serial" fick genomslag i höstas har nya format nått allt större framgång. Men i Sverige tas inte poddarnas möjligheter tillvara på samma sätt, menar hon; här är det fortfarande mest två kompisar som snackar.

– Det är skitkul med poddar just nu, eftersom de utmanar alla format. Jag tycker att det har stått stilla i fm-radio. Det har dragit åt det snackiga, lättproducerade och billiga. Vi vill göra saker som inte skulle få plats på fm-bandet och som Sveriges Radio aldrig skulle ta in. Vi vill leka, ha roligt och försöka maxa radiomediet, fortsätter hon, och lyfter fram hur poddar varken behöver begränsas av en studio eller av medieföretag vars sinande resurser tvingar fram "snuttifierad" radio.

Sandra Löv beskriver en "andra våg" av poddradio, där välproducerade poddar står på tur att bli stora.

– Och jag tror att den vågen kommer till Sverige också. Jag hoppas på nya format och nya röster, så att det inte är samma kändisar eller mediepersoner som alltid. Jag hoppas att om man har talang eller en bra idé så kommer det att komma fram. Men Sverige är ganska litet och fortfarande i mycket symbios med gammelmedia.

Just nu producerar Text- och Detektivbyrån den ljuddramatiska poddserien "Processen", där flera personer med bakgrund i radio och radioteater tillsammans utforskar mediets möjligheter. Ett avsnitt handlar om en mystisk tidningsnotis, ett annat om en kvinna med fobi för att kräkas. I framtiden planerar de flera serier, däribland en följetong. Samtidigt försöker de finna formen, den informella konturen.

– Radio är på ett sätt det mest intima mediet. Det finns ingen bild, inget fysiskt att hålla i. Man slår på och är i någons huvud, säger Sandra Löv. (TT)

Mer läsning

Annons