Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rensa grabbluddfiltret

/

Clownen Manne fick stryk som barn. Han har ett behov av att älta minnet som han tycker präglat honom för livet.

Annons

Den blivande clownen Manne och Jan Guillou läste juridik ihop, drack rödvin och utbytte erfarenheter av prygel.

Manne heter af Klintberg. Numera en gråhårig gentleman som sminkar glad mun och uppträder för dagisbarn runt om i Sverige.

Det är inget glamouröst liv. Att byta om till scenkläder i en skrubb, halka på bananskal och misslyckas med att blåsa upp ballonger.

Manne af Klintberg trodde att det var ett skämt när en kvinna ringde och berättade att han fått konstnärslön livet ut. ”En pajasgubbe som jag?!”.

Clownen Manne blev en av de sista som tilldelades den statliga inkomstgarantin för konstnärer, innan hotet kom i höst om att bidraget skulle tas bort.

Han intervjuas i senaste numret av tidskriften Filter. Det är ett lika nervigt som omfamnande porträtt, och alltså dessutom påpassligt aktuellt.

Precis vad man förväntar sig av Filter. Utsedd till Årets Tidskrift 2009. Bäst i Sverige. Varje ord i varje nummer blir läst, även om man inte tror att man ska bli djupt uppslukad av vare sig konstnärslöner, gangsteruppgörelser på ett skönhetsimperium i Göteborg eller höjdhopparen Patrik Sjöbergs ego.

Artikeln där Holm slutligen möter Sjöberg består förvisso av framgångssagor vi hört förr men här flätas de samman i en hetsig upptrappning. Filter skribenter kan berätta, får utrymme att berätta, visar kraften i berättandet.

Ett reportage om kändisfotografen Patrik Andersson som plåtade Mick Jagger och sen gav bort allt han ägde för att meditera i ett kloster i Burma – är också typisk Filterfestläsning. 23 sidor. Va, slut redan!

I nya Filter kan man parta vidare på en intervju med yrkesjultomten som har skäggallergi, eller ta del av specialeffektsmakaren Torbjörn Olssons erfarenheter av slavdrivaren Peter Jackson.

Magnus Härenstam förekommer. Liksom Lasse Åberg.

Har ni märkt något särskilt? Har jag nämnt någon kvinna? Hm. Var är brudarna på Fiterfesten? Här och där i kanten (samtal med diplomaten Diana Janse – en sida, samtal med biskop Eva Brunne – en sida). Av 148.

Om grabbarna grottar igen redaktionsfiltret blir det svårare att älska Sveriges bästa tidskrift. Café-varning utfärdad, förlåt.

Mer läsning

Annons