Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Romanpriset till Lotta Lundberg

/
  • Lotta Lundberg får Sveriges Radios romanpris på 50 000 kronor.

Lotta Lundberg får Sveriges radios romanpris för "Timme noll". Från sitt hem i Berlin har hon följt lyssnarjuryns samtal som redan före prisutdelningen varit en lyckoupplevelse.

Annons

När Lotta Lundberg beskriver Sveriges Radios lyssnarjury som "välformulerad, omsorgsfull och värdig" är det för sättet att diskutera de nominerade romanerna.

– De slarvar inte, de tar till sig referenslitteratur, till exempel vilar hela den här berättelsen på Persefonemyten, om att vandra i underjorden. Men det kräver lite att fånga upp den nivån, och det gjorde juryn direkt.

"Timme noll" handlar om tre kvinnor i kris: både författaren Hedvig, som står i de tyska ruinerna 1945, och den unga Isa som går till psykolog på 1980-talet, fick mycket uppmärksamhet av kritikerna. Men lyssnarjuryn fastnade till Lotta Lundberg glädje i stället för den tredje kvinnan, Ingrid, som brottas med huruvida hon kan lämna sin Parkinsonsjuke man eller inte.

– Hon är den minst extrema, hon befinner sig i ett slags normalneurotiskt tvivel. För alla tre handlar det om att vad man än väljer drabbar det någon annan: Hedvig har valt sig själv men försummat sitt barn. Ingrid tar hänsyn till en annan men försummar sig själv.

Titeln, "Timme noll", är en militär term som syftar på krigsslutet men också på att stå i sina egna ruiner.

Tänkte du på att tajma utgivningen med 70-årsdagen för krigsslutet?

– Inte alls, jag jobbar organiskt med det som trycker på inifrån, säger Lotta Lundberg som inte tror på slumpen utan heller vill se sammanträffandet som "en skickelse".

Nästa vecka kommer romanen i tysk översättning och hon är spänd på hur den ska tas emot i ett land där "år 1945 inte kräver några förklaringar".

– Jag brukar säga att Sverige är ett bekvämt, bortskämt och vackert land. Svenskarna är också ett ganska oerfaret folk.

*

Mer läsning: Kristian Ekenberg recenserar "Timme noll":

http://www.arbetarbladet.se/kultur/roman-om-att-resa-sig-ur-askan

Mer läsning

Annons